Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

SDP-ova koalicija spala na HNS i 50 članova DSU-a

29.03.2017. 22:00
SDP-ova koalicija spala na HNS i 50 članova DSU-a


Sudeći prema broju stranaka koje će se naći u SDP-ovoj koaliciji, ovo bi mogla biti “gladna godina” za najjaču oporbenu stranku u Zadru. Na proteklim lokalnim izborima SDP je u Zadarskoj županiji složio koaliciju s još četiri stranke: HNS-om, DSU-om, HSLS-om i Zelenima. No, i s ovako brojnom koalicijom SDP je poražen od strane HDZ i njihova kandidata za gradonačelnika Božidara Kalmete te je pitanje što SDP-ovce očekuje ove godine?
Lokalni je HSLS dao “košaricu” SDP-u predstavljajući svojega kandidata za gradonačelnika Zadra, Nina Dellaviju. Njihov dugogodišnji koalicijski partner na ovim se izborima odlučio za samostalan izlazak, pa je SDP već u startu ostao bez jednog partnera. Situaciju je spasio HNS koji se, shvaćajući težinu vlastite situacije, pokunjeno vratio SDP-u. Osim HSLS-a, SDP u međuvremenu ostaje i bez lokalnih partnera stranke Zeleni jer oni u Zadru više ne postoje. Potvrdio nam je to bivši predsjednik stranke za Zadarsku županiju Zdravko Belušić, rekavši kako već odavno ne funkcioniraju.
SDP-u tako, osim HNS-a, ostaje Demokratska stranka umirovljenika, što bi možda i bila neka pomoć brojem umirovljeničkih glasova da nije riječ o stranci koja u cijeloj županiji broji – 50 članova. Njihov predsjednik Županijskog odbora i potpredsjednik stranke na državnoj razini Robert Pelicarić, kaže nam kako je već dogovoreno da i ovoga puta idu sa SDP-om.
– Ostaje nam postignuti dogovor još samo potvrditi potpisom, a nadamo se da ćemo i ubuduće dobro surađivati sa SDP-om, kao i dosad. U Gradskom vijeću imamo jednog vijećnika, a ja sam drugi u Županijskoj skupštini, pa vjerujem kako ćemo dobiti jednak broj vijećničkih mjesta i nakon ovih izbora. Naravno, treba pričekati rezultate izbora, pa ćemo vidjeti – kaže Pelicarić. Na pitanje zašto je ova stranka tako loše zastupljena u zadarskoj javnosti, pojašnjava kako su u SDP-ovoj koaliciji koja već zastupa njihove interese.
Koliko će se SDP usrećiti sa strankom koja u županiji broji tek 50 članova možemo samo zamisliti, budući da se iz stranke može čuti kako se DSU zapravo sveo na rad njena rukovodstva i dvojice vijećnika, odnosno da i ovih pedesetak članova postoji tek na papiru.
Iz svega tako proizlazi da se SDP-ova koalicija svela na njih i HNS, što može biti veliki problem na izborima u svibnju, budući da su obje stranke oslabljene unutarstranačkim sukobima. Narodnjaci su u toliko lošoj situaciji da im je povratak SDP-u bila jedina šansa za izlazak na izbore, a situacija u SDP-u postala je glavnom temom svih medija.
Sve je više natpisa o “pobuni u SDP-u”, pa je i bivša ministrica obrane iz Račanove vlade, Željka Antunović, jučer izjavila da “ne vidi ni jedan suvisao razlog za zajedničku listu s HNS-om”.
Čelnici zadarskih SDP-ovaca Sabini Glasovac ostaje učvrstiti suradnju s lokalnim narodnjacima jer, iako je SDP najjača oporbena stranka, bez koalicije bi mogao ostvariti i mnogo gore rezultate od onih na prošlim lokalnim izborima. A ne zaboravimo da im nakon njih slijede unutarstranački izbori koji će, prema najavi šefa stranke Davora Bernardića, pomesti aktualno rukovodstvo ostvare li loše rezultate.