Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Petričić: Žene ne žele biti fikus

Autor: Siniša Klarica

29.04.2009. 22:00
Petričić: Žene ne žele biti fikus


Najveće iznenađenje ovogodišnjih lokalnih izbora je izlazak nezavisne liste Drage Petričić. Draga Petričić je pročelnica gradskog Upravnog odjela za izdavanje građevinskih dozvola, a donedavno je obnašala dužnost predstojnice Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji. Sve su to funkcije koje su tijesno vezane za vladajući HDZ pa je njen izlazak na izbore izazvao niz razmišljanja i pitanja.
– Ne, nisam član HDZ-a niti jedne druge stranke. Mi smo nezavisna, većinski ženska lista, 70 posto s potporom naših muškaraca. Ženskih članova na našoj listi je obrnuto od onog postotka kojeg već 20 godina muškarci daju ženama na izbornim listama. Ima nas domaćica, umirovljenica ekonomistkinja, liječnica i itd. Tko god me osobno poznaje, zna da svoj posao u gradskoj upravi koji je vrlo složen i odgovoran te iziskuje puno truda, radim vrlo dobro, rekla je Draga Petičić.
Zanimljivo je da je Draga Petričić počela sastavljati svoju listu na zadnji dan prijave i to u poslijepodnevnim satima, točnije u 16.30 sati. Aktualna gradska pročelnica kaže da od prekjučer nije imala nikakvih problema niti je tko na nju vršio pritisak zbog pojavljivanja na izborima. Stoga se postavilo pitanje je li viša gradska činovnica zapravo pokrenula svoj nastup na izborima kako bi njeni glasovi u datom trenutku pomogli HDZ-u.
– Ne, ova lista nije potpora HDZ-u, nego je nastala na inicijativu većeg broja žena. To su one žene koje ne žele biti fikus na ostalim listama, stoga će one iz svog džepa financirati kampanju. Cilj ove liste je vrlo jednostavan: Više žena u Gradskom vijeću Zadra. Ciljane skupine, osim žena, su nam mladi, obitelji i oni birači koji godinama ne izlaze na izbore. Jednostavno, koristimo svoje pravo da biramo i budemo birani. Mislim da smo izlaskom žena na ove izbore i na političku scenu, pokazali svoju građansku hrabrost, završila je Draga Petričić.