Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Stara glagoljica – novi hit u umjetnosti

29.04.2011. 22:00
Stara glagoljica – novi hit u umjetnosti


Jadertina je član organizacije Union of international mail art pa elektronskom poštom razmjenjujemo informacije i djela s umjetnicima u cijelom svijetu. I tako sam vidio radove s motivima glagoljice, a zaista je fascinantno kad osoba iz Meksika, Brazila, Amerike, okolo šalje krasne radove inspirirane starim hrvatskim pismom, kaže Kostov


Zbog projekta  umjetničke organizacije Jadertina iz Zadra pod nazivom  “Glagoljaška renesansa” ovo  staro hrvatsko pismo postaje  nova inspiracija za umjetnike  diljem svijeta. Sve je počelo na  likovnim kolonijama na kojima zajedno slikaju umjetnici  iz cijelog svijeta.
Akademski kipar Konstantin Kostov, predsjednik Jadertine, na tim je kolonijama u  razgovoru s kolegama došao  na ideju da se kroz glagoljicu  svijetu pokažu važni hrvatski  duhovni i kulturni korijeni.
Bugarska voli  glagoljicu
– Tako je 36 umjetnika iz  Austrije, Njemačke, Rusije,  Slovačke, SAD-a, Češke,  Ukrajine i Bugarske naslikalo  po jednu sliku inspiriranu glagoljicom. Osim toga, ispred  Kapetanove kule smo s glagoljaškim motivima s Assemanievog evanđelja oslikali  platno od 15 metara koje je  jedno vrijeme krasilo kulu, a  kasnije je darovano UNESCO-u. Sve je to blagoslovio  župnik crkve sv. Šime don Josip Lenkić, priča Kostov.
“Glagoljaška renesansa” nakon toga je izložena u Gradskoj upravi Grada Zagreba.
– U Zagrebu je izložba otvorena na vrlo visokoj razini i  bili su pozvani veleposlanici  zemalja umjetnika koji su sudjelovali na koloniji i hrvatski  državni povjerenik za UNESCO. Tada je bugarski veleposlanik predložio i na kraju  organizirao postavljanje  izložbe u bugarskom parlamentu. U organizaciji Umjetničke organizacije Jadertina, Odjela za kulturu Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva kulture, Odjela za  kulturu Grada Zadra i Zadarske županije te Veleposlanstva RH u Bugarskoj i Veleposlanstva Bugarske u RH  “Glagoljaška renesansa” je  izložena prije godinu dana u  prostorijama Kluba narodnih  zastupnika Narodnog Sobranja Republike Bugarske u Sofiji, govori je Kostov.
Tamo je spomenuta Baščanska ploča napisana glagoljicom i istaknuta važnost glagoljice za hrvatsku pismenost,  ali i kulturnu baštinu Bugara i  drugih slavenskih naroda.
Produbljivanjem hrvatsko-bugarske kulturne suradnje, “Glagoljaška renesansa”  je uz pratnju umjetničke delegacije iz Zadra u ožujku ove  godine stigla i do bugarskog  grada Veliko Trnovo, grada  prijatelja Zadru.
Na poziv gradonačelnika  Velikog Trnova, na proslavi  njihova Dana grada bili su  Darko Kasap, zamjenik gradonačelnika Zadra, Boris Artić, pročelnik Ureda gradonačelnika Zadra, članice ženske klape “Barufa” iz Zadra,  Nikolina Dolfić, članica Zadarskog plesnog ansambla i  Konstantin Kostov, voditelj  projekta.
Gradu Veliko Trnovo Zadrani su tom prilikom darovali  veliki dar, u punom smislu  riječi.
Velika kravata na dar  Velikom Trnovu
– Razmišljali smo koji su  najkarakterističniji znakovi  hrvatske kulture pa smo spojili svjetski poznatu kravatu i  glagoljicu. Kravatu dugu 50  metara oslikali smo na prošlogodišnjoj Međunarodnoj likovnoj koloniji Jadertina, u  prostorijama Jedriličarskog  kluba USKOK. Svaki umjetnik je imao slobodu glagoljicu  interpretirati na svoj način, a u  likovnom smislu je ispalo jako  dobro. U povodu Dana grada  u Velikom Trnovu kravata  izložena na zgradi njihova najveća hotela Etar, a o svemu su  pisali lokalni mediji, ističe Kostov.
U stilu prave renesanse, interes za zadarskom glagoljaškom izložbom se širio pa ju  je u svom gradu poželio i gradonačelnik bugarskog grada  Trgovishte. Tamo je izložba  otvorena početkom ovog mjeseca u umjetničkoj galeriji  “Nikola Marinov”.
– Zvali su nas i iz grada  Varna na Crnom moru, no već  je bio istekao carinski rok za  eksponate. Sada radimo na  tome da se ‘Glagoljaška renesansa’ izloži u kulturnom  centru Haus Wittgenstein u  Beču, gdje smo mi iz ‘Jadertine’ već nekoliko puta izlagali. Zaista smo sretni što smo  uspjeli angažirati tolike umjetnike i realizirati ovaj zahtjevan projekt. Sve je zaista  išlo krasno, a i važna je promidžba hrvatske kulture  među umjetnicima koji i dalje  šire glas o tome, ističe Kostov.
Zanimljiv je put “Glagoljaške renesanse” od izložbe u  Hrvatskoj do poželjnog kulturnog događaja u više europskih gradova. Ali glagoljica je otišla i dalje.
– Jadertina je član organizacije Union of international  mail art pa elektronskom  poštom razmjenjujemo informacije i djela s umjetnicima u  cijelom svijetu. I tako sam  vidio radove s motivima glagoljice, a zaista je fascinantno  kad osoba iz Meksika, Brazila,  Amerike, okolo šalje krasne  radove inspirirane starim hrvatskim pismom, kaže Kostov.