Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sveučilišnim podmorjem roni SIPA

29.04.2011. 22:00
Sveučilišnim podmorjem  roni SIPA


Studentska inicijativa podvodne arheologije (SIPA) osposobljava studente za ronjenje s bocama, podvodno arheološko istraživanje i dokumentiranje. Šteta je da nam je more ispred nosa, dakle podvodna arheologija se događa ovdje, a da na Odjelu arheologije Sveučilišta u Zadru nema konkretnijeg osposobljavanja studenata, kaže Sajatovski


Na Sveučilištu u Zadru u tijeku je projekt SIPA – Studentska inicijativa podvodne arheologije, kojim se osposobljavaju studenti za ovaj pomalo zapostavljeni vid arheologije. Kako priča Mario Sajatovski, voditelj projekta, radi se o ideji studenata u čijoj su realizaciji pomogli profesori.
– Upravo je završila prva faza projekta u kojoj smo osposobili 25 studenata za ronjenje s bocama. Prvo se prijavilo njih 40, no nije svima odgovaralo vrijeme održavanja tečaja. Imali su teorijski i praktični dio, a tečaj su završili u Diving centru Foka, koji nam je izišao u susret s nižim cijenama. U početku je bilo malo straha, ali svi su bili dobro pripremljeni i čim su ušli u more i pokušali roniti, krenulo je. Studenti su jako zadovoljni s tečajem, govori Sajatovski, inače i sam ronilac.
Kako ističe Sajatovski, u realizaciji su pomogli profesori Irena Radić Rossi i Mate Parica te podvodni fotograf Vedran Frka koji je održao predavanje o podvodnoj fotografiji, kao važnom segmentu arheologije u vidu dokumentiranja.
A sad se kreće u drugu fazu, studentima još uzbudljiviju, jer se tiče same arheologije. U svibnju se u nekoliko grupa ide roniti na lokaciju Caska, na mjesto potopljenog grada Kise na zapadnom dijelu Paške uvale.
– Sad se ide na arheološku lokaciju, što studenti jedva čekaju. Sad imaju osnove kretanja, a još će se i ispraksirati tako da im ono što sad nauče može biti kasnije jako korisno u njihovoj profesiji. Zato smo i krenuli u projekt SIPA. Šteta je da nam je more ispred nosa, dakle podvodna arheologija se događa ovdje, a da na Odjelu arheologije Sveučilišta u Zadru nema konkretnijeg osposobljavanja studenata za to. A upravo je more ono što nas razlikuje od Odjela arheologije na Sveučilištu u Zagrebu, kaže Sajatovski.
Projekt SIPA je prošao regularni natječaj Studentskog zbora i provodi se uz podršku Sveučilišta u Zadru i Odjela arheologije, dok dio troškova studenti snose sami.