Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dobar posao u Bagatu

29.04.2012. 22:00
Dobar posao u Bagatu


Koliko god iz kluba isticali da je veliki uspjeh ostvariti četvrto mjesto, objektivno gledajući ono je bilo sasvim realno i očekivati. Trojka Jalžabetić/Maraković/Maglić nije jača od trojke koja je bila ispred Donata, ali nije niti slabija od momčadi koje su ostale iza zadarskog sastava


Pred početak sezone 2011./2012. teško se mogao prognozirati rezultat stolnotenisača Donata. Nakon niza godina u kojima su Zadrani imali jaku momčad koja se redovito borila za titulu (i na žalost uvijek gubila finala) stiglo je vrijeme suše. Prije svega radi se o financijskoj suši, koja je natjerala čelnike Donata da ovaj put ne ganjaju finala, već stvore momčad koja neće morati brinuti o ostanku, igrati relativno važnu ulogu u stolnoteniskoj Superligi, a opet biti relativno jeftina. Dodatni problem predstavlja i činjenica da Zadrani nemaju već duže vremena igrače iz svog pogona koji bi mogli preuzeti bar dio tereta domaćeg prvenstva, a da rezultat previše ne pati.
Oteli Dugom Selu igrače
S toga su iz kluba odlučili napraviti nesvakidašnji potez; preuzeti sva tri prvotimaca Dugog Sela (kojeg su tim potezom osudili na borbu za ostanak i naposljetku ispadanje iz lige). Tako su u jednom danu za Donat potpisali Domagoj Maglić, Alan Jalžabetić i Tomislav Maraković, koji su činili prvu postavu Donata u ovoj sezoni. Dobio je strateg i čelni operator Donata Denis Karlović s tim potezom sve ono što je tražio. “Stvorio” je potpuno jeftinu, a opet ne tako nekvalitetnu momčad. Dodatni plus je bila i činjenica da se radi o relativno mladim igračima koji su kroz sezonu imali priliku dodatno napredovati, a s druge strane za Donat je potpisala uigrana momčad (koliko se to može u pojedinačnom sportu), koja je garantirala i dobru atmosferu u svlačionici.
Zadarski, odnosno zagrebačko-pulski trojac je dobro odradio sezonu. U Superligi su imali omjer od 12 pobjeda i šest poraza, što im je osiguralo četvrto mjesto, koje im je u konačnici donijelo plasman u doigravanje. Dalje od toga objektivno nisu mogli, jer ih je u polufinalu “play offa” čekao branitelj titule i daleko najjača momčad koja je igrala u hrvatskoj ligi Dr. Časl. Tako su “Zadrani” s dva glatka poraza u polufinalu završili poprilično uspješnu sezonu.
No, koliko god iz kluba isticali da je veliki uspjeh ostvariti četvrto mjesto, objektivno gledajući ono je bilo sasvim realno i očekivati. Trojka Jalžabetić/Maraković/Maglić nije jača od trojke koja je bila ispred Donata (Dr. Časl, Zagreb, Libertas), ali nije niti slabija od momčadi koje su ostale iza zadarskog sastava. Dakle, ono što su Zadrani željeli, zacrtali, pripremili, to su i ostvarili.
Željeno – ostvareno
Na sreću nije se previše kiksalo da se taj plan izjalovi, ali nije bilo niti dovoljno kvalitete da se napravi korak više. Stoga se može reći da je za Donat ovo solidna, prolazna sezona, ali na žalost ona je postavila dodatno pitanje – što dalje? Za vjerovati je da i klub i igrači žele ostvariti dogovor da i iduće sezone Donat igra u ovakvom sastavu. Najbolji igrač Donata Domagoj Maglić već je rekao da želi produžiti ugovor. I to za Zadrane nije loša opcija, no i dalje se ponavlja isti problem. Donat u svojim redovima, otkad se Davor Karlović umirovio, nema svog igrača koji može zaigrati u Superligi. Nekoliko perspektivnih igrača su još itekako premladi i za njih se stvara mogućnost (preko skorašnjih kvalifikacija) da zaigraju u Drugoj ligi, a nakon njih nema generacije juniora ili mlađih seniora koja je spremna preuzeti mjesto makar trećeg igrača u Superligi. Donat od Grada Zadra, koji im je manje-više jedini pravi sponzor dobiva solidna sredstva, no s obzirom na financijsku situaciju u Gradu ta sredstva, kao i ostatku klubova, bi se mogla i smanjivati, tako da je pitanje s kolikim budžetom će klub biti u idućoj sezoni. Sadašnja momčad nije skupa, ali ne smije se zaboraviti da sva tri igrača Donata nisu Zadrani. I sigurno da bi bilo mnogo lakše da se ima jednog, ili dva domaća igrača. Kada ovisiš isključivo o “strancima”, ovisiš isključivo o financijama. A domaći igrač ti ipak garantira stabilnost.
Kvalifikacije za Drugu ligu
Ono što Donatu slijedi, a to nije nimalo nevažna stvar, su kvalifikacije za Drugu ligu u kojima će uskočiti i Davor Karlović te bivši igrač Donata (koji i dalje je registriran za zadarski sastav) Stipe Josipović. Ta dva imena garantiraju da bi Zadrani bez većih poteškoća trebali odraditi te kvalifikacije. Druga liga bi donijela mladim zadarskim igračima priliku za stjecanje iskustva, ali i što bržu pripremu da jednog dana igraju Prvu ligu. Do tada će se ipak i dalje morati dobro “kemijati”.