Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Olimpijski park postat će idealan kvart

29.04.2012. 22:00
Olimpijski park postat će idealan kvart


Stadion gdje će biti otvorenje Olimpijskih igara imat će 80.000 mjesta. Budući da je napravljen po principu koncentričnih krugova, nakon Olimpijade skinut će se vanjska ljuska, jer toliki stadion nije potreban u Stratfordu, te će ostati stadion sa 25.000 sjedala


U Zadar, na Narodni trg, u subotu nešto prije podne stigla je maketa “Queen Elizabeth Olympic Parka”, odnosno olimpijskog parka koji je za potrebe ovogodišnjih olimpijskih igara izgrađen u Londonu. Na trgu je bila izložena nekoliko sati i imali su je priliku pogledati svi zainteresirani.
Cilj ove izložbe je približiti Olimpijski park što većem broju Europljana. Maketa parka detaljno prikazuje svu infrastrukturu i sva borilišta gdje će se održavati natjecanja. Olimpijski park je istovremeno i najveći regeneracijski projekt u Europi.
Mnoge inovacije u izgradnji londonskog parka prezentiraju sposobnosti britanskih arhitekata i urbanista, a vidljive su na ovoj izložbi. Izložba, također promiče koncept “održivost kao nasljedstvo”.
– Olimpijski stadion gdje će biti otvorenje Olimpijskih igara imat će 80.000 mjesta. Budući da je napravljen po principu koncentričnih krugova, nakon Olimpijade skinut će se vanjska ljuska, jer toliki stadion nije potreban u ovom londonskom kvartu, te će ostati stadion sa 25.000 sjedala. To je taj princip održivosti kao nasljedstva, pojasnio nam je Bernard Vrban, glasnogovornik veleposlanstva Velike Britanije u Hrvatskoj.
Park je izgrađen u ne baš lijepom dijelu Londona, u Stratfordu, i idejni začetnici izgradnje ovog parka računaju s tim, a to je prikazano i u projektu, da će nakon olimpijade ovaj dio grada postati jedan od najpoželjnijih za život. Od objekata u kojima su živjeli sportaši tako će se izgraditi 3.000 kuća za stanovanje, a neki objekti, poput terena za hokej na travi, bit će uklonjeni i na mjesto njih “niknut” će zelene površine.
Na turneji po Hrvatskoj izložba je do sada gostovala u Zagrebu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Karlovcu i Rijeci, a nakon Zadra putuje u Split i na Hvar.