Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Potočićem umjesto vode potekle svađe

29.04.2012. 22:00
Potočićem umjesto vode potekle svađe


Potočić služi kao odvodni kanal za vrijeme kiša od Vrtlina do mora. S pravom ili ne zazidali su ga susjedi Milenka i Ivan Radman i sad nakon kiše poplave vrtovi. Ništa od povrtlarskih kultura, ugrožena nam je egzistencija, jadaju se Desa i Šime Stanišić Okin


Mještani i vikendaši na predjelu Vrtline u Petrčanima negoduju zbog poplava nakon kiša, a mjesni potočić muti međuljudske odnose. Naime, zid na koritu potočića uzrok je svađe susjeda i sve bi, čini se, moglo dobiti sudski epilog.
Svi pamte potok
– Potočić služi kao odvodni kanal za vrijeme kiša od Vrtlina do mora. S pravom ili ne zazidali su ga susjedi Milenka i Ivan Radman i sad nakon kiše poplave vrtovi. Ništa od povrtlarskih kultura, ugrožena nam je egzistencija, jadaju se Desa i Šime Stanišić Okin.
Dodaju kako nitko ne spori da je parcela na kojoj je desetljećima pa i stoljećima dio korita potočića zaista njegova, ali mještani moraju imati slobodno korito potočića, da im poslije kiša ne poplave vrtovi i povrtlarske kulture.
– Mjesni odbor, predsjednik Vele Čubrić i izvođač radova pri izgradnji ogradnog zida obitelji Radman predlagali su rješenje, postavljanje odvodne cijevi i šahtova. Međutim, susjedi to nisu željeli prihvatiti, jada se Šime.
Radmanovi smatraju da nije teško riješiti novonastalu situaciju.
– Ogradni zid zaista nije nikakav problem, odvodnu cijev ako žele slobodno mogu položiti na svom zemljištu i svi zadovoljni. Međutim, rješenje je postavljanje odvodne cijevi na putu ispod novih kuća, od šahta za vodu do bake Ane, predlažu poznati petrčanski “Francuzi”, Ivan i Milenka Radman.
Iznad puta su poznati stanari, Dario Jurin i Smiljan Bakočević te bivša ministrica Martina Dalić, a odmah do njih Valentina i Nedo Stura, Ante Jukica, Zora i Lenko Radman, Ana Radman…
– Ovdje potok postoji otkad ja pamtim. Prije više od 60 godina kao cura sam došla u ovaj dio Donjih Petrčana i potok je bio tu. Pričali su mi i baka i djed da je potočić oduvijek služio za odvodnju nakon kiša, prisjeća se 83-godišnja baka Ana Radman rođena Gržan.
Institucije koje su zadužene za navedeni problem izbjegavaju ga riješiti.
Ne raduju se kiši
– Pozivamo nadležne institucije da što žurnije riješe problem oborinske odvodnje na Vrtlini, poziva Nediljko Nedo Stura čiji je vrt još pod vodom.
Članovi mjesnog odbora upoznati su s problemom, a predsjednik Velimir Čubrić napominje kako se zbog “gorkih iskustava” ne bi htio miješati u privatne stvari.
– Ja sam civiliziran čovjek i moja je dužnost štititi sve građane. Međutim, trajno rješenje je zapravo izgradnja odvodnje koju Petrčanci čekaju “kao ozebli sunce”. Zajednički sustav odvodnje Petrčane – Kožino je u fazi izrade glavnog projekta i nominiran je za financiranje preko pretpristupnih fondova EU, objašnjava Čubrić dodajući kako bi tek tada ovakvi problemi trebali postati prošlost.
– Umjesto da smo radosni zbog kiše mi strepimo čim počne rositi. Institucije koje su zadužene za navedeni problem izbjegavaju ga riješiti, ogorčeno ponavlja Šime Okin Stanišić.
Predlaže da mjesni odbor preuzme “stvar u svoje ruke” i u suradnji s Gradom Zadrom i Hrvatskim vodama što žurnije pronađe rješenje. U protivnom će zbog “neprirodne” poplave u potpunosti ostati bez vrtova.
– Kad zasad nema pravičnog rješenja trebalo bi postaviti 100 ili 200 metara cijevi za oborinsku odvodnju jer sve vodi ka tome da će sud reći svoje, a to nije nikome u interesu. Riječ je o dionici puta od šahta na Ulici Vrtline do bake Ane, zaključuju Stanišići.