Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sukošanci svjetlo u tunelu zadarske košarke

29.04.2012. 22:00
Sukošanci svjetlo u tunelu zadarske košarke


Već nakon nekoliko uvodnih treninga osjetila se timska energija koja je trajala kroz cijelu sezonu. Momci su jednoglasno prihvatili moja načela, a to je da nije bitno u kojoj ligi igramo već da se moramo na svakom treningu i u svakoj utakmici ponašati kao profesionalna momčad koliko god je to moguće – kaže Ivan Juran, trener Sukošana
Sa samo dva poraza u cijeloj sezoni Košarkaški klub Sukošan ostvario je povijesni rezultat i iz A-2 lige dojmljivo izborio nastup u B-1 ligi. A to nije bilo nimalo jednostavno ostvariti jer je nekoliko klubova imalo i sredstva i ambicije da se kvalificira u A-2 ligu. Nakon završetka osnovnog dijela u B-1 ligi u Ligu za prvaka plasirale su se četiri najbolje momčadi, Sukošan, Mislav, Dražen Petrović i Amfora. Iako je Mislav opasno zaprijetio u jednom trenutku, odlični Sukošanci su uspjeli u konačnici ostvariti plasman u A-2 ligu. Rezultatski uspon Sukošana došao je nakon što je na mjesto trenera postavljen Ivan Juran, bivši pomoćni trener Borik-Puntamike.
– Prošlo ljeto mi je kroz razgovor prijatelj Branimir Peričić natuknuo da Sukošan trenutačno nema trenera i pitao me jesam li zainteresiran za taj angažman. Budući da sam već neko vrijeme imao želju za samostalnim vođenjem seniroske momčadi ta mi se ideja učinila zanimljivom. Nakon pet odrađenih sezona u Borik-Puntamici kao pomoćni trener, učinilo mi se primamljivim, a ujedno je bio normalan slijed u mojoj karijeri da samostalno preuzmem neku seniorsku momčad. Ubrzo nakon toga javio mi se predsjednik kluba Nikica Čalušić i u jednom smo razgovoru jako brzo sve dogovorili o mom prelasku i preuzimanju seniorske momčadi – objasnio je Juran, koji se nakon razgovora s čelnim ljudima kluba okrenuo slaganju momčadi za nadolazeću sezonu.
Samostalni debi
A vrlo brzo se osjetila pozitivna energija, kako u momčadi, tako i u praćenju od strane Uprave, koja nije pred momčad stavljala nikakav imperativ.
– Već nakon nekoliko uvodnih treninga osjetila se timska energija koja je trajala kroz cijelu sezonu. Momci su jednoglasno prihvatili moja načela, a to je da nije bitno u kojoj ligi igramo već da se moramo na svakom treningu i u svakoj utakmici ponašati kao profesionalna momčad koliko god je to moguće. Može se reći da smo mi, ja kao trener, a i cijela momčad, stavljali veći teret na sebe, jer smo osjetili ekstremnu želju i entuzijazam za osvajanjem prvog mjesta. Uprava na čelu s predsjednikom Nikicom Čalušićem i tajnikom Božidarom Dijanom pred nas nije stavljala nikakve imperative te nas je u svemu podržavala i kroz cijelu sezonu pružala maksimalnu podršku za sve što je momčadi bilo potrebno.
Uskoro su krenuli i prvi vidljivi rezultati. Nizali ste pobjedu za pobjedom. U kojem trenutku se osjetila mogućnost da osvojite prvo mjesto?
– Potajno smo se nadali već nakon prvih sedam kola gdje još nismo bili poraženi, a nadomak cilju smo bili nakon prvog dijela prvenstva kad smo imali dvije pobjede viška u odnosu na Mislav koji je ujedno bio i naš najveći konkurent. U tom trenutku cijeli klub od prvog do zadnjeg člana je imao samo jednu misao, a to je prvo mjesto i osvajanje B-1 lige.
Želja se i ostvarila. Poprilično dominantno ste prošli kroz B-1 ligu.
– Iako smo se pripremali maksimalno za nadolazeću sezonu, nismo baš očekivali da ćemo toliko jednostavno preskočiti sve prepreke koje su bile pred nama. Svaka sljedeća pobjeda nas je “hranila” i davala puno više energije za nadolazeću utakmicu. Uvelike su nam pomogle prijateljske utakmice sa Sonik- Puntamikom i Zadrom. Rezultat toga je da smo u B-1 ligaškim utakmicama ponekad slavili i s više od 40 koševa prednosti. Prije svega odlučnom i angažiranom obranom te disciplinom u napadu i ozbiljnošću svih naših igrača na treninzima i utakmicama bili smo nepremostiva prepreka za naše suparnike.
Vi, kao mladi trener, imali ste poprilično uspješan debi na klupi seniorske momčadi?
– Iznimno mi je drago što sam mogao svoju samostalnu seniorsku karijeru započeti na ovakav način i s ovakvim rezultatom. To vas može samo tjerati da postanete još odlučniji i motiviraniji. Nakon više od 10 godina bavljenja trenerskim poslom jednostavno sam osjećao da je to ono što moram raditi i za sada sam jako zadovoljan.
Može (li) se u viši rang
Planirate li nastupati u A-2 ligi?
– Uistinu bismo voljeli svi igrači kao i ja da Sukošan sljedeće godine igra drugu ligu. A-2 liga je puno zahtjevnija kako igrački, organizacijski tako i financijski od B-1 lige te ćemo u razgovoru s ljudima iz kluba pokušati taj plan i ostvariti.
Osim financija, za igranje A-2 lige potrebno je poraditi i na igračkim pojačanjima?
– Sigurno je da će igrački kadar morati biti još kvalitetniji, jer su zahtjevi kao i kvaliteta natjecanja, puno jači nego što je to bilo do sada. Budući da je Ante Dević bio naš jedini pravi razigravač prijeko je potrebno da u našu momčad uvrstimo još jednog igrača na poziciji organizatora igre. Cijelu prijašnju sezonu smo odigrali bez ijednog klasičnog centra te bi nam na toj poziciji bilo nužnu pojačanje zbog zahtjevnosti koju iziskuje A-2 liga. Naravno da ćemo i na ostalim pozicijama pokušati, ako se to stvarno uklapa u našu momčad, dovesti još ponekog igrača.


Predsjednik prezadovoljan


– Apsolutno sam zadovoljan načinom na koji smo odradili ovu sezonu. Sigurno da bih prije svega želio zahvaliti igračima koji su na bazi entuzijazma odradili sezonu. Odličan posao je napravio i naš trener Ivan Juran. Na kraju krajeva imali smo skor od 19:2, što dovoljno govori koliko je uspješna bila sezona. Zahvalio bih i ljudima iz uprave kluba koji su također mnogo napravili te Općini Sukošan koja nam je mnogo pomogla – rekao je Nikica Čalušić, predsjednik KK Sukošana, koji nije još mogao potvrditi hoće li klub iduće godine nastupati u A-2 ligi.
– Nismo još odlučili. Nastup u A-ligi je otprilike dvostruko skuplji od nastupa u B-1 ligi. Povećava se broj utakmica, povećava se trošak putovanja. Moramo i pričati s igračima da vidimo i njihove planove. Vremena za odlučiti ima, a ako i odlučimo igrati tu ligu, nećemo dovoditi neka zvučna pojačanja. Mi samo želimo zadržati kontinuitet koji smo započeli prije 5-6 godina kada se napravila dvorana. Za sada nam ide dobro. Imamo prvu momčad koja ima dobru kemiju te 50-60 djece u školi košarke – dodao je čelni čovjek KK Sukošan.




Dević – Pavić – Mrkić


– Okosnicu momčadi čini dvojac Dević – Pavić koji su ujedno i mještani Sukošana. Ante Dević i Ivo Pavić su iznimno doprinijeli učinku cijele momčadi zbog svojeg velikog iskustva u igranju u višim ligama te svojim karakterom i zalaganjem držali momčad u ozbiljnosti i na najvišem nivou. Možemo reći da je Ante Dević bio sigurno najbolji asistent lige, a Ivo Pavić nezamjenjiv u obrambenim zadaćama i kolektivnoj igri momčadi. Pohvalio bih i Josipa Mrkića koji se ove sezone priključio nama došavši iz Sonik-Puntamike i odigrao izvanrednu sezonu, odlično se uklopivši u naš sustav igre. Veliki doprinos su dali i Josip Krešan, Damir Tepša, Luka Čirjak, Marin Knežević, Martin Dijan, Stipe Bičić, Lovre Mikas, David Eškinja, Ante Bronić i Dino Pavić. Ovim putem bih zahvalio KK Zadar na posudbi dva juniorska igrača koji su bili zaštićeno godište, a to su Jure Perić i Ivan Gregorić. Smatram da je tim mladim momcima, kao i svim ostalima u momčadi, puno pomogla ova sezona da napreduju u svojoj košarkaškoj igri – istaknuo je Juran.