Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Netko je odbio zahtjev da helikopter s Hvara ide na Kornat?!

Autor: Minja Gugić

29.04.2013. 22:00
Netko je odbio zahtjev da helikopter s Hvara ide na Kornat?!

Foto: Zvonko KUCELIN



Gojko Marković, inspektor u MUP-u, mi je rekao kako je državno odvjetništvo zabranilo podnošenje kaznenih prijava protiv svih onih koji su odgovorni da se mali požar pretvorio u katastrofu neviđenih razmjera. To su u prvom redu odgovorni u Nacionalnom Praku Kornati, potom odgovorne osobe u MORH-u koje su bili zaduženi za održavanje helikoptera, opreme i sredstava za gašenje požara. Zatim, protiv onih koji su propustili izvršiti zapovjed o slanju helikoptera s otoka Hvara na Kornat tog dana te protiv onih koji nisu izvršili zapovjedi Vatrogasnog operativnog centra za prijenos informacija o dolasku kanadera na otok Kornat – ponovio je i jučer Branko Šimara, vatrogasni stručnjak i nezavisni vještak koji kao član ekspertne skupine istraživao okolnosti stadanja vatrogasaca na otoku Kornatu 30. kolovoza prije gotovo šest godina.
Na pitanje tužitelja Zvonka Ivića zašto je optuženi Slavica ignorirao dojave s terena i zbog čega nije na gašenje poslao dodatne snage, svjedok je pojasnio kako je toga dana bilo puno požara. Pojasnio je kako je nakon 15 sati zapravo svaka pomoć vatrogascima na otoku Kornatu od strane njihovih kolega bila bespredmetna, jer su oni već tada bili stradali. Radilo se o teškim opeklinama od najmanje 50 pa do 95% tijela, a vatrogasci nisu obučeni za pružanje takve vrste pomoći.
– Njima je trebala stručna medicinska pomoć. Slavica je odredio broj gasitelja koji idu na Kornat, ali akcijom na terenu je zapovijedao stradali Dino Klarić. On u dogovoru i kontaktu s pilotom helikoptera odlučuje gdje će se spustiti. Akciju je vodio samostalno, a netko je odbio zahtjev da helikopter s Hvara ide na Kornat. Mi nismo imali mandat, odnosno ovlasti da utvrđujemo odgovornosti. Dino Klarić uopće nije imao informaciju da mu stiže u pomoć kanader. Nije uopće uspostavio kontakt s pilotom kanadera. Kanader je preletio iznad njega. U 15.40 sati izdana je zapovjed za angažiranje pilatusa zbog izviđanja. On je u 16 poletio. Tko je izdao tu zapovijed ne znam, ali mogao ju je izdati samo onaj tko ima nadzor nad zračnim snagama – pojasnio je stručnjak Branko Šimara.