Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šaru naknadno optužili za ratno profiterstvo

Autor: Suzana Bandić

29.04.2013. 22:00
Šaru naknadno optužili za ratno profiterstvo

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Suđenje koje se protiv Slavka Šare, bivšeg načelnika Općine Galovac, pred zadarskim sudovima vodi još od 1997. godine jučer je ponovno odgođeno. Ovaj put radi se o preinačavanja optužnice kojom se Šaru teretilo za gospodarske malverzacije i ratno profiterstvo.
No prije negoli je započela glavna rasprava njegov branitelj, Marko Marinović, istaknuo je da se izmijenjenom optužnicom nakon više od 15 godina uvodi novi element ratnog profiterstva u optužbu i to samo da bi se spriječilo zastarijevanje u postupku.
– Takav pristup obrana drži neprimjerenim, jer bi se po istoj logici sve ono što se dogodilo u ratnom i poslijeratnom razdoblju vezano uz pretvorbu i privatizaciju moglo podvesti pod ratno profiterstvo. Ovo iznosimo iz prostog razloga što je takav pristup organa gonjenja neprimjeren, a i protivan novom zakonu. Pored toga, u ovom trenutku sudi se i za nepostojeće kazneno djelo jer je novelom kaznenog zakona takvo djelo iz zakona ispušteno – rekao je Marinović te dodao kako predlaže da sud tužiteljstvu dade nalog da optužnicu prilagodi u skladu s novim KZ-om. Zatražio je i primjeren rok za pripremu obrane nakon što odvjetništvo uredi optužnicu, a po njegovu mišljenju za to bi trebalo oko šest mjeseci, jer se u optužnicu unose nove činjenice i elementi.
Jučerašnja rasprava odgođena je, a nova na kojoj će se vidjeti kakva sudbina slijedi Slavku Šari zakazana je za 27. svibnja.