Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stipe Zrilić: Znamo kako izići iz krize!

Autor: Siniša Klarica

29.04.2013. 22:00
Stipe Zrilić: Znamo kako izići iz krize!

Foto: Zvonko KUCELIN



Tri su osnovna Zrilićeva gospodarska programa: produljenje piste Zračne luke Zadar, poboljšanje povezanosti otoka s kopnom i završetak luke Gaženica


Kandidata za župana koalicije HDZ-AHSS-HSU-HČSP-HSP AS Stipe Zrilić predstavio je jučer Program razvoja Zadarske županije do 2020. godine. Plan je to koji proizlazi iz već usvojene Županijske razvojne strategije i niz drugih sektorskih razvojnih dokumenta.
– Plan je to koji se naslanja na temeljni dokument razvoja EU „Strategija Europa 2020″, koja se temelji na pametnom, održivom i uključivom razvoju i koja bi trebala omogućiti izlaz iz gospodarske krize i pripremiti gospodarstvo za iduće desetljeće, rekao je u uvodu aktualni župan Stipe Zrilić.
Tri su osnovna Zrilićeva gospodarska programa: produljenje piste Zračne luke Zadar, poboljšanje povezanosti otoka s kopnom i završetak luke Gaženica. Iako se kod Gaženice radi o državnom projektu, uz terminala za kruzere, jedan dio bit će određen i za ribarstvo, jer se u Zadarskoj županiji ostvari 47% ukupnog morskog ulova države. Vrlo bitna bit će željeznička povezanost luke sa zaleđem. No za Stipu Zrilića, posao svih poslova, bit će očuvanje Zadarske županije i Zadra kao administrativnog središta unatoč najavama aktualnog ministra uprave o novom teritorijalnom ustroju države.
Ako bude izabran za župana Zrilić će se posebno zalagati za dovršenje projekta Regionalnog centar za zbrinjavanje otpada. Te završetak radova na sustavima odvodnje u jedinicama lokalne samouprave. Zelena energija, učinkovitost u njenom iskorištavanju te smanjenje troškova energije, također će biti jedan od značajnih dijelova Zrilićeva razvojnog projekta. Bit će to i dobra potpora gospodarstvu čija će okosnice i nadalje biti: turizam, poljoprivreda, ribarstvo i marikultura, industrija, poduzetništvo.