Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nazor: Trebamo držati konce igre u našim rukama

29.04.2016. 22:00
Nazor:  Trebamo  držati  konce igre  u našim  rukama


S Antom Nazorom su konferencije za novinare rijetko kada  dosadne. Čak i onda kada se igra protiv manje atraktivnih protivnika pa  se ne poseže za dubljim analizama onoga što bi se moglo događati na  utakmici ili koji bi segment mogao biti presudan. U večerašnjem dvoboju sa Šibenikom, posljednjeplasiranom momčadi Lige za prvaka, jasno je  da sve ovisi o Zadranima i njihovom pristupu. Stoga zadarski novinari  jučer za Nazora nisu imali previše pitanja o sastavu protivnika, koliko o  njegovom. Pa je od devet minuta “pressice” jedna i pol otpala na samu  najavu utakmice, a ostatak na – Filipa Kraljevića.
Pravi pristup
No, prvo o utakmici, jer Zadar danas u Šibeniku ima imperativ pobjede. Sve ostalo bila bi potpuna katastrofa protiv momčadi koju čine  mahom igrači rođeni 1997. i mlađi, predvođeni zadarskim playmakerom Teom Petanijem.
– Očekuje nas teško gostovanje, s obzirom na tradiciju naboja između  Zadra i Šibenika. Sigurno nas očekuje i puna dvorana i određeni pritisci,  te mlada, poletna momčad Šibenika, koju izuzetno respektiram – kaže u  uvodu Nazor, ne odstupajući od svojih uobičajenih najava u kojima nimalo ne podcjenjuje protivnike.
Zadar će i danas biti bez Marka Ramljaka, koji bi se mogao vratiti na  teren tek u doigravavnju. No, s njim i bez njega recept za pobjedu je jasan.
– Naš pristup mora biti pravi, što najbolje pokazuje prva utakmica sa  Šibenikom u Zadru. Prvih šest minuta držali smo ih bez poena, a onda  smo u četiri minute primili 19 poena. Jednostavno, trebamo držati konce  igre u svojim rukama, nametnuti se agresivnošću u oba smjera, skokom,  autoritetom i ne smijemo im dozvoliti da se razigraju. Samo na taj način  će utamica otići u pravom smjeru za nas – ističe trener Zadra.
Šibenik je nakon devet kola na omjeru 1-8. Pobijedio je samo Splita  na Baldekinu nakon produžetka, a nedavno ga je tamo porazila Gorica s visokih 18 razlike.
– Liga nam sugerira da su sva iznenađenja moguća i zato zaista moramo ići iz utakmice u utakmicu, pokušati svaku odraditi na najbolji mogući način. To vrijedi i za ovu.
Motivacija igrača
Time je priča o Šibeniku završena. Prvo pitanje novinara bilo je:  Može li ova utakmica poslužiti da se razigraju neki igrači, koji u posljednje vrijeme ne pružaju onoliko koliko bi realno mogli, primjerice  Filip Kraljević? Nominalno prvi centar Zadra na posljednje je tri utakmice postigao šest, osam, odnosno sedam poena, a nije ni igrao previše. Protiv Kvarnera, primjerice, samo 16 minuta. Nazor je uzvratio  protupitanjima.
– Jesmo li protiv Kvarnera stali u pressing od početka utakmice? Jesu li  svi igrači bili uz svog čovjeka? A koliko je on metara bio od svojega? Neke  stvari u sportu ti ne može nitko dati, nego se sam moraš za njih izboriti.  Sportaš je taj koji se mora motivirati za svaki trening i svaku utakmicu.
Nazor je potom naglasio da pritom ne misli samo na Kraljevića
– To je sport i on te minute, intenzitet, rad i samopouzdanje mora sam  uzeti. U sportu ne postoji to da ti netko nešto servira. Nije samo on u pitanju, ima tu još igrača. A ima i pozitivnih primjera, poput igre Marija  Špalete protiv Cibone. Nitko mu to nije dao, niti je to itko izvlačio iz njega, nego je on to napravio svojim motivom i požrtvovnošću. To je jedini  put za svakog sportaša na kugli zemaljskoj. Ne vidim drugačiji način.
Po treneru je, dakle, problem samo u pristupu.
– Tako je, jer iz toga što on (Kraljević, op.a.) od početka nije stao u pressing protiv Kvarnera, izišao je čitav niz problema. Primjerice, da je to  odradio, sigurno Špralja u trećoj četvrtini ne bi pogodio one šuteve, jer  ne bi imao snage za to. Mi smo to danima pripremali, a on to nije odradio. Mislim da sam s trenerske strane odradio sve što mogu. Ostalo je na  njemu – zaključuje Nazor.