Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hoće li Porezna uprava odobriti reprogram dugova?

29.05.2012. 22:00
Hoće li Porezna uprava odobriti reprogram dugova?


U prošli petak, isti dan kad se održavao štrajk, TN Crvena Luka uplatila je Gortan građenju 2,5 milijuna kuna. Nažalost to neće utjecati na isplatu plaća, jer mi još uvijek čekamo odgovor Porezne uprave na naš zahtjev za reprogramom obveza – direktor Ivan Anić


Kako je najavljeno u petak, pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija podnio je tužbe protiv uprave Gortan građenja i to za neisplatu plaća i nezakonite otkaze djelatnicima koji su bili tehnološki višak. To nam je potvrdio sindikalni povjerenik Nediljko Margarin, koji nije jučer mogao reći kad će “gortanovci” u najavljeni generalni štrajk. Međutim, u međuvremenu je reagirala Crvena Luka, hotelsko turističko naselje za koje Gortan izvodi radove. Za vrijeme nedavnog štrajka upozorenja, direktor Gortan građenja Ivan Anić rekao je da je među najvećim Gortanovim dužnicima turističko naselje Crvena Luka. U Crvenoj Luci su rekli kako su u petak, isti dan kad se održavao štrajk, uplatili 2,5 milijuna kuna, te da im je medijsko prozivanje njihove tvrtke nanijelo štetu. Direktor Anić potvrđuje kako u vrijeme davanja izjava novinarima pred sjedištem tvrtke u Hebrangovoj ulici u Zadru, nije bio upoznat sa činjenicom da je Crvena Luka namirila svoj dug.
– U trenutku davanja izjave, TN Crvena Luka bila je jedan od dužnika Gortan građenja, ali je u međuvremenu došlo do isplate. Nažalost, tih 2,5 milijuna kuna neće utjecati na isplatu plaća, jer mi još uvijek čekamo odgovor Porezne uprave na naš zahtjev za reprogramom obveza, rekao nem je direktor Ivan Anić.
Kao što je poznato, bez plaćanja obveza prema državi, od 1. svibnja je nemoguće isplatiti plaću osim ako se ne dogovori reprogram obveza. Gortanov uvjet je jednokratna uplata 970.000 kuna Poreznoj upravi. Preostalih 4,3 milijuna kuna, nadaju se “gortanovci”, isplatilo bi se u 36 mjeseci. No Gortan građenju je još ostalo skupiti oko 70.000 kn od obvezne uplate kako bi Porezna uprava uopće uzela u razmatranje zahtjev Gortan građenja za reprogramom poreznih obveza. Anić naglašava da svih ovih godina, za razliku od mnogih graditelja, Gortan nije isplatio niti lipe “na crno”, a u državnu blagajnu slio se popriličan novac na ime raznih poreza i davanja. No kad tvrtka dođe u probleme zbog vrlo teške situacije u graditeljstvu, onda joj svi, kaže Anić, polako okreću leđa, od banaka do Grada. Štrajk iako legitimno sredstvo, kaže Anić, ne pomaže puno jer investitori bježe od takvih graditelja pa to dodatno komplicira situaciju. U cijeloj ovoj situaciji, dodaje Anić, najveće razumijevanje je pokazala Porezna uprava i u Gortan građenju se nadaju da će im odobriti reprogram.