Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kao mjera upozorenja – deset mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine

29.05.2012. 22:00
Kao mjera upozorenja – deset mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine


Iako je Nemariću tužiteljstvo stavljalo na teret teži oblik kaznenog djela- posjed radi prodaje trave, kako je naglasila predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić u obrazloženju presude, to nije dokazano. Optuženi se tijekom suđenja branio sa slobode


Zadarski barista i barmen Mate Nemarić jučer je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine zbog posjeda marihuane.
Iako je Nemariću tužiteljstvo stavljalo na teret teži oblik kaznenog djela, a to je posjed radi prodaje trave, kako je naglasila predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić u obrazloženju presude, to nije dokazano.
– Optuženiku je utvrđeno kazneno djelo posjeda marihuane, a i na vagi pronađenoj u njegovoj kući nađeni su tragovi, odnosno prisutnost marihuane. Sporno je bilo pitanje je li optuženi Nemarić nabavljao marihuanu u cilju daljnje preprodaje na zadarskom narko tržištu, međutim ovim postupkom to nije utvrđeno. Zbog toga je ovo Vijeće izreklo uvjetnu osudu kao mjeru upozorenja – zaključila je sutkinja Grancarić.
Nemarić je, pak, u svojoj obrani na kraju suđenja priznao kako je marihuana bila njegova, a za vagu je pojasnio kako mu služi u poslu.
– Dugo godina pušim travu i ta je količina bila za moje potrebe. Tako upakiranu sam je kupio. Nikada nisam dilao. Do uhićenja sam radio i imao sam novca. Nisam ovisnik o teškim drogama, a nakon uhićenja više ne konzumiram ni marihuanu. Policija mi je išla u premetačinu jer mi je prethodno u autu pronašla joint. Što se tiče vage, nju koristim za mjerenje kave i sastojaka za koktele jer radim kao barista i barmen. I danas sam zaposlen u jednom zadarskom koktel baru – rekao je dan ranije Sudskom vijeću, Mate Nemarić što je Sudsko vijeće uzelo u obzir.
A, optužnicom zadarskog tužiteljstva, on se teretio da je tijekom siječnja i veljače prošle godine nabavljao i prodavao marihuanu u Zadru. Riječ je o sveukupno 153,6 grama. Policija je premetačinom njegovog stana našla nekoliko paketića s “travom” te vagu za precizno mjerenje.
Nemarić se branio sa slobode. Njegov odvjetnik Gordan Nižić nije želio reći hoće li uložiti žalbu na presudu.