Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Optuženi: Nisam ga htio ubiti jer sam u ratu naučio cijeniti život!

29.05.2012. 22:00
Optuženi: Nisam ga htio ubiti jer sam u ratu naučio cijeniti život!


Rosić je optužen da je prije šest godina nakon međusobne svađe ubo nožem pokraj srca 33-godišnjeg Juru Živkovića. No, unatoč mjestu gdje ga je ozlijedio, Živković je ipak, srećom, prošao s lakšim ozljedama, a Rosić je optužen zbog pokušaja ubojstva


– Nisam htio ubiti nikoga. Nisam htio usmrtiti Juru Živkovića. Kad sam se vratio iz kuće na mjesto događaja bio sam se totalno smirio. Ja njega nisam ubo, samo sam mu u biti prislonio nož na prsa. Taj nož sam uzeo jer sam se osjećao jako uvrijeđeno i povrijeđeno. Dobio sam nekoliko udaraca u glavu, a imao sam epilepsiju što je Jure znao. U glavi mi se skroz zacrnilo i onda sam otišao po nož i napravio glupost. Namjere nije bilo. Ja sam u Hrvatskoj vojsci za vrijeme rata naučio cijeniti život jer se život prelako izgubi – rekao je jučer iznoseći svoju obranu po četvrti put, 41-godišnji Mladen Rosić.
On je naime, optužen da je 23. lipnja prije šest godina nakon međusobne svađe ubo nožem pokraj srca 33-godišnjeg Juru Živkovića. No, unatoč mjestu gdje ga je ozlijedio, Živković je ipak, srećom, prošao s lakšim ozljedama koje nisu ostavile posljedice za njegovo zdravlje, a Rosić je optužen zbog pokušaja ubojstva.
Ovo se suđenje ponavljalo po treći put pred potpuno izmjenjenim Sudskim vijećem kojim sada predsjeda Boris Babić, a na traženje Vrhovnog suda Republike Hrvatske.
Naime, nakon prvog suđenja Rosić je bio nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, ali za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Ista se “priča” ponovila i na drugom suđenju, a Rosiću je i kazna zatvora bila umanjena za dva mjeseca. Nakon toga Vrhovni je sud zatražio ponavljanje suđenja i “nove” suce, smatrajući kako se presuda temelji na pogrešno utvrđenoj kvalifikaciji kaznenog djela te kako je u pitanju – pokušaj ubojstva.
A, prema optužnici zadarskog tužiteljstva, dvojica bivših ovisnika o teškim drogama našli su se s još nekim poznanicima ispred jedne kvartovske trgovine. Napili su se, a onda je došlo do svađe između Rosića i Živkovića. Prema Živkovićevim tvrdnjama do svađe je došlo jer je Rosić optužio Živkovića da dila heptanone što ga je, kako je rekao, “strašno zabolilo, razbjesnilo i uvrijedilo”. Živković ga je potom nekoliko puta udario šakom u glavu, nakon čega je Rosić otišao u stan udaljen stotinjak metara i vratio se s nožem duljine oštrice duge 12 i pol centimetara. Ubo je Živkovića u predjelu prsa, malo ispod srca.
Prema mišljenju vještaka psihijatrijske struke optuženi Rosić kao sudionik Domovinskog rata ima dijagnosticiran PTSP, a u trenutku “počinjenja kaznenog djela bio je smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri”.
Sudski je postupak jučer okončan završnim govorima tužitelja Duška Berovića i Rosićevog odvjetnika Smiljana Bakočevića, a presudu će Sudsko vijeće, kojim predsjeda Boris Babić, izreći danas.