Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Damir Hoyka upozorio na posljedice katastrofalnih požara

29.05.2016. 22:00
Damir Hoyka  upozorio na  posljedice  katastrofalnih  požara


– Vjerujem da su Zadrani itekako svjesni opasnosti od požara. Ova će ih izložba zasigurno potaknuti na razmišljanje i siguran sam spriječiti neke nove crne šume, zaključio je Vedran Runjić
Zapanjen apokaliptičnim prizorima koji su ostali nakon katastrofalnih šumskih požara, koji su u srpnju prošle godine pogodili  otok Korčulu i poluotok Pelješac, fotograf Damir Hoyka napravio je seriju od dvadeset fotografija “Crna šuma”, koje su od jučer izložene u  predvorju Gradske knjižnice Zadar. U organizaciji Hrvatske vatrogasne  zajednice, i zadarska publika u prilici je “svjedočiti” razornim posljedicama najčešće čovjekovog nemara, kako je to naglasila ravnateljica  knjižnice Doroteja Kamber-Kontić, koja je otvorila izložbu.
– Vjerujem da će mnoge ova izložba potaknuti na razmišljanje koliko  je važno odgovorno se odnositi prema prirodi, naglasila je Kamber- Kontić.
Osim nje, okupljene su s radovima upoznali i urednica časopisa “Vatrogasni vijesnik” Nina Francetić koja je, između ostalog, iznijela frapantan podatak da je više od 80 posto svih požara posljedica ljudskog  nehaja.
– Hoyka ovim fotografijama nije samo vrlo upečatljivo, dokumentarno dočarao ono što je našao na Korčuli i Pelješcu, već je svojim radom  odao počast svim vatrogascima, dodala je Francetić.
S nekoliko riječi izložbu je komentirao i voditelj Muzeja hrvatskog  vatrogastva u Varaždinu Vedran Runjić, naglasivši kako je Zadar prvi  grad na obali, nakon nekoliko kontinentalnih gradova, koji ugošćuje  izložbu koja je organizirana u povodu 140 godina hrvatskog vatrogastva.
– Vjerujem da su Zadrani itekako svjesni opasnosti od požara. Ova će  ih izložba zasigurno potaknuti na razmišljanje i siguran sam spriječiti  neke nove crne šume, zaključio je Runjić.
Autor izložbe nije nazočio zadarskom otvaranju, no prilikom prvog  predstavljanja svojih fotografija naglasio je da strahote požara viđene  uživo ne može dosljedno prenijeti nijedan medij, kao i da je on zbog  potrebe zaštite šuma zabilježio aparatom ono što je vidio, svjestan da  umjetnička fotografija ipak živi nešto duže od novinske. 
– Na ideju za “Crnu šumu” sam došao gotovo odmah nakon požara.  Odlučio sam viđeno pretočiti u snažnu vizualnu poruku da se ovakvi  događaji ne ponove, a u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici sam našao  idealnog partnera za tu poruku, rekao je tada poznati hrvatski fotograf.