Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Stanku Zriliću novčana kazna za klevetu Stipe Zrilića

29.05.2016. 22:00
Stanku Zriliću novčana kazna za klevetu Stipe Zrilića


Osim što ga je javno prozvao, Zrilić je uputio i dopis s optužbama i to ne samo vijećnicima, već i predsjedniku države, premijeru, glavnom državnom odvjetniku i političkim strankama. Zamjenik Zrilić svog je tadašnjeg šefa optužio za teški kriminal u milijunskim iznosima
Sudski spor koji je zbog klevete župan Stipe Zrilić pokrenuo još prije četiri godine protiv svog tadašnjeg zamjenika i prezimenjaka Stanka, jučer je na Općinskom sudu u Zadru dobio svoj nepravomoćni epilog. Sutkinja Ana Brkić, kojoj je ovaj spis dodijeljen nakon što ga je prvotno zadužio sudac Domagj Kurobasa, bivšeg je zadarskog dožupana proglasila krivim i kaznila novčanom kaznom od 30 prosječnih dnevnih dohodaka, odnosno 5.784 kune.
Nije dokazao primanje mita
Sukob između Stanka i Stipe Zrilića tinjao je duže vrijeme, a onda je planuo na Županijskoj skupštini 2012. godine kada je Stanko javno Stipu optužio za pogodovanje privatnoj tvrtci Kali tuna u koncesioniranju pomorskog dobra na području akvatorija Lavdare kod Sali na Dugom otoku. Osim što ga je javno prozvao, Zrilić je uputio i dopis s optužbama i to ne samo vijećnicima, već i predsjedniku države, premijeru, glavnom državnom odvjetniku i političkim strankama. Zamjenik Zrilić svog je tadašnjeg šefa optužio za teški kriminal u milijunskim iznosima navodeći kako se samo pet posto prostora pod koncesijom legalno naplaćuje, dok ostatak, koji je procijenio na 25 milijuna eura, odlazi odlazi u njegov džep. Kolegama vijećnicima poručio je da odobravanjem takve koncesije preuzimaju ulogu sukrivaca u kriminalnim radnjama.
Privatna tužba Stipe Zrilića sadržavala je dvije točke optužnice – jednu zbg riječi izgovorenih na Skupštini, a drugu za iste te riječi odaslene na više adresa u pisanom obliku. U prvom dijelu, za izgovorene riječi na Skupštini sutkinja Brkić oslobodila je Stanka krivnje jer je po važećem zakonu imao dužnosnički imunitet. No, osuđujuću nepravomoćnu presudu izrekla mu je u dijelu koji se odnosi na pisane optužbe.
Stanko Zrilić, naime, tijekom dokaznog postupka nije uspio dokazati niti konkretnim dokaznim materijalima potkrijepiti svoje tvrdnje da je Stipe Zrilić oštetio proračun, niti Općine Sali, a niti Zadarske županije. Također, nije dokazao ni da je Stipe primio mito u visini od 25 milijuna eura.
Loši odnosi među prezimenjacima
Stanko je, među ostalim, na “vatrenoj” Skupštini kazao kako je koncesija Kali tuni samo vrh ledenog brijega kriminalnih radnji kojima župan nanosi štetu proračunu, no sutkinja Brkić je u kratkom obrazloženju presude, koju će naknadno u pismenom obliku, dostaviti svim stranama u postupku, istaknula kako za tako teške optužbe optuženi Stanko Zrilić nije podastro dokaze. Kazala je kako je nedvojbeno da su svi dokumenti vezani uz predmetnu koncesiju bili dostupni Stanku Zriliću te da je na osnovu njih kasnije raspisana koncesija i izrađena studija opravdanosti. Navela je i kako je on kao član lokalne uprave, odnosno dožupan, mogao, a ujedno imao i obavezu prijaviti nadležnim institucijama saznanja o kriminalnim radnjama ukoliko ih je bilo te ukoliko je imao saznanja o njima, ali da to nije učinio.
Tijekom dokaznog postupka saslušani su brojni svjedoci od kojih su većina i danas zaposleni u Zadarskoj županiji, no svi oni govorili su o lošim odnosima između prezimenjaka koji su čak doveli do toga da je župan uskratio pozive na skupštine i kolegije svom zamjeniku, ali ne i o kriminalu ili mitu.
Vlasnici Kali tune danas su japanski poduzetnici koji su od ranijeg vlasnika ovu tvrtku otkupili za 33 milijuna dolara.
Na ovu nepravomoćnu presudu sve strane u postupku imaju pravo žalbe.