Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sustav javnih bicikala “izgurao” privatne bicikle?

29.05.2016. 22:00
Sustav javnih bicikala “izgurao” privatne bicikle?


– Prostor za bicikle nismo uređivali tako da ne znamo što se tu dogodilo. No, ukoliko su nagurani stalci da biciklisti svoje bicikle ne mogu uredno ostavljati, vjerojatno će nam se netko javiti kada se uoči problem pa ćemo to u suradnji s Gradom popraviti, poručio je direktor Eduard Duka
Zadar je konačno dobio sustav javnih bicikala Nextbike, no nedavno čišćenje javnog prostora za tu ponudu utjecalo je na one koji na Poluotok dolaze sa svojim biciklima. Nezgodno premještanje stalaka na koje građani mogu parkirati svoje osobne bicikle, stvorilo je pomutnju među biciklistima jer ih sada za vrijeme gužvi nemaju gdje ostaviti.
– Jednostavno stoje u uglu nabacani uz zadarske bedeme tako da ih većinu ne možemo ni iskoristiti. U večernjim satima kada više ljudi dolazi u grad jednostavno nemamo više gdje parkirati, komentira jedan biciklist koji se potužio redakciji Zadarskog lista.
Za pomjeranje stalaka u tvrtka Obala i Lučice nije ni čula.
– Obala i lučice brinu se za automobile na tom području. Prostor za bicikle nismo uređivali tako da ne znamo što se tu dogodilo. No, ukoliko su nagurani stalci da biciklisti svoje bicikle ne mogu uredno ostavljati, vjerojatno će nam se netko javiti kada se uoči problem pa ćemo to u suradnji s Gradom popraviti, poručio je direktor Eduard Duka. 
Sustav javnih gradskih bicikala Grada Zadra trajat će do 20. studenog ove godine i njega provodi tvrtka Sustav javnih bicikala d.o.o. Sveukupno u gradu Zadru na četiri lokacije može se iznajmiti 25 bicikala. Da bi se bicikl unajmio potrebno je obaviti jednostavnu registraciju putem web stranice www.nextbike.hr, platiti 79 kn članarine, koja kasnije služi kao kredit za najam bicikala. Prvih pola sata je besplatno, a svaki sljedeći sat se plaća 8 kuna, što se automatski skida s kreditne kartice sve dok bicikl ne odložite na jednom od punktova koji se nalaze na Poluotoku kod mosta, kod autobusnog kolodvora, na Puntamici i na Bilom brigu.