Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Fantela: Planiramo nastaviti jedriti u M32

29.05.2017. 22:00
Fantela: Planiramo nastaviti jedriti u M32


Croatia Match Racing Team (Šime Fantela, Igor Marenić, Rajko Kujundžić, Mihovil Fantela) je dominirao posljednjeg dana Croatia Match Cupa u Poreču te je u ukupnom reedoslijedu osvojio četvrto mjesto. Odličan je to rezultat, posebno ako se uzme u obzir da su zlatni olimpijci u klasi 470 Fantela i Marenić prvi puta jedrili u četveročlanoj posadi, koja je prije utrke bila u prilici vježbati zajedno samo šest dana.
U konkurenciji deset posada Hrvatska je izborila polufinale u kojem se našla i francuska posada Quentina Delapierrea, Danac Joachim Aschenbrenner i Nizozemac Pieter-Jan Postma. Kako bi prošle dalje u finale, posade su u međusobnim srazovima morale prve doći do dvije pobjede. Za rukom je to pošlo najprije Nizozemcima. Hrvatskim je tim odlično počeo protiv Danaca i izborio pobjedu u vjerojatno svom najboljem plovu u Poreču. Međutim, u sljedećem dvoboju s Francuzima izgubili su utrku, pa su još jednom morali jedriti protiv njih, budući da su oba tima imala po jednu pobjedu. U njihovom drugom međusobnom okršaju, kod prilaza startnoj liniji Francuzi su zatvorili prilaz pa su Hrvati tada morali okrenuti svoj katamaran u vjetar kako ne bi prerano prešli startnu liniju. Na ovaj način izgubili su povoljnu startnu poziciju koju su imali, a Francuzi su pojurili naprijed te ostvarili nedostižnu prednost.
U prvom plovu finala ponovo je slavio Delapierre protiv Nizozemca Postme. Uslijedila je tada knock out utrka za treće mjesto (samo je jedan start odlučivao o pobjedniku) između Croatia Match Racing Teama Šime Fantele i ART sailinga Joachima Aschenbrennera koja je završila pobjedom Danaca.
– Startali smo na boljoj poziciji, no kako je naš katamaran bio na startnoj crti prije vremena bio je kažnjen pa je morao usporiti i propustiti danski katamaran. Nakon toga smo odlično jedrili, no teško je bilo stići zaostatak sa starta – rekao je Šime Fantela koji nije krio zadovoljstvo premijernim nastupom svoje posade na regati World Match Racing Toura:
– Jako sam ponosan na nas, držali smo se junački, apsolutno smo dominirali posljednjim danom. Jedino što nam nedostaje je više regatarenja u ovoj klasi. Planiramo nastaviti jedriti u M32, svakako.
U drugom dvoboju finala Postma je izjednačio, pa se jedrio i treći plov u kojem je na kraju slavio Delapierre. (Š. Ć./www.croatiamatchcup.hr)