Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tonči Stupičić iz Povljane osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora

29.05.2017. 22:00
Tonči Stupičić iz Povljane osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora


Tonči Stupičić, 29-godišnji mještanin Povljane na otoku Pagu, nepravomoćno je jučer na Općinskom sudu u Zadru osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je prije sedam godina poginulo čak troje njegovih suputnika i sumještana. To su bili suvozač Marin Orlić (24) te Martina Škoda (19) i Ante Pogorilić (21), koji su, kada se dogodila prometna nesreća na cesti između Povljane i Gorice, sjedili na stražnjem sjedalu i nisu bili vezani. U prevrtanju su ispali iz automobila i zadobili višestruke, po život opasne ozljede, kojima su podlegli svega nekoliko minuta nakon nesreće. Peta osoba u automobilu, Dario Škoda, koji je tada bio u dobi od 19 godina, preživio je držeći se za ručku vozila.
U obrazloženju presude sutkinja Iva Lovrin je kazala kako je Stupičić kriv zbog toga što je inkriminirane noći u travnju 2010. godine bio pod utjecajem 0,93 promila alkohola u krvi i umoran, što je na njegov organizam djelovalo na način kao da je bio pod utjecajem 1,73 promila alkohola.
 – Tako umoran i nesposoban za upravljanje sjeo je za volan automobila koji je vozio brzinom 106 kilometara na sat, na cesti na kojoj je dopuštena brzina od 90 km/h. Stoga zaključujem kako je vozio neprimjerenom, nedopuštenom brzinom. Kao otegotnu okolnost nalazim što su izgubljena tri mlada života, a jedan mladić je teško ranjen. Kao olakotnu okolnost uzimam mu dosadašnju neosuđivanost i to što je bio mlad i neiskusan vozač, navela je sutkinja Lovrin u obrazloženju presude, dodajući kako će tuženik u cijelosti nadoknaditi i troškove sudskog postupka u iznosu od 64.693 kune.
 I dok osuđeni Tonči Stupičić nije bio na izricanju presude, već samo njegov branitelj, zadarski odvjetnik Andrej Korljan, u sudnici su bili roditelji troje poginulih iz Povljane. Iako su se u sudnici ponašali dostojanstveno i nisu reagirali na presudu, ispred zgrade Suda jasno su izrazili svoje nezadovoljstvo.
– Nismo očekivali ovako nisku kaznu, nakon čak sedam godina od tragedije u kojoj su izgubljena tri života, govori Andrijana Škoda, dok se majka jednog od poginulih zapitala tko će joj platiti dvije operacije kojima se morala podvrgnuti zadnjih godina.
– Hrvatsko sudstvo je sramota. Ovako niska kazna za tri mlada života. Pola sela je poginulo, poručio je Božidar Škoda.
 – Narušeno mi je zdravlje. Što se radilo ovih sedam godina, zapitala je Leonora Orlić, dok je odvjetnik oštećenih obitelji, zadarski odvjetnik Željko Žuža kazao kako su zadovoljni što je Stupičić osuđen.
– Nismo, pak, zadovoljni visinom kazne, iako je ona praktično ista kao kazna koja je dosuđena vozaču automobila koji je skrivio prometnu nesreću na otoku Ižu, kada je također poginulo troje mladih. Zbog visine kazne ćemo sigurno uložiti žalbu na presudu, a tražit ćemo da se Stupičić osudi na maksimalnih 10 godina zatvora, najavio je Žuža.