Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar ide na Popis svjetske baštine UNESCO- a

29.05.2017. 22:00
Zadar ide na Popis svjetske baštine UNESCO- a


Kao što smo prvi i najavili, Ministarstvo kulture poslalo je službeni dopis Gradu Zadru i gradonačelniku kako je završena procedura evaluacije kandidature za upis na Popis svjetske baštine UNESCO-a Obrambenih sustava Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća.
Konačna ocjena evaluatora predlaže za upis gradove: Bergamo, Peschiera del Garda i Palmanova iz Italije, Zadar i utvrda sv. Nikole u Šibeniku iz Hrvatske i Kotor u Crnoj Gori. Konačana odluka bit će donesena na zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a koji će se odvijati u Krakovu (Poljska) od 2. do 12. srpnja ove godine.
“Dosadašnja praksa pokazuje da se ovakvi prijedlozi evaluatora redovito prihvaćaju, stoga gotovo sa stopostotnom sigurnošću očekujemo da se Zadar i utvrda Sv. Nikole u Šibeniku uvrste na Popis svjetske baštine”, stoji u obavijesti Ministarstva.
Božidar Kalmeta ukazuje na važnost uvrštavanja Zadra na popis svjetske baštine.
– Nakon godina truda i muke, uspjeli smo i evo, Zadar će se uvrstiti na Popis svjetske baštine UNESCO-a. To je priznanje prebogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini našega grada i Zadar to definitivno zaslužuje, a bit će i još jedan veliki plus u promociji našeg turizma. Želim zahvaliti kooordinatoru projekta Miljenku Domijanu, Ministarstvu kulture i mojim suradnicima iz Gradske uprave koji su radili na ovom velikom projektu. Ovo je još jedna pobjeda Zadra!”