Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zoranić privremeno seli u Kneževu, nadaju se povratku u Providurovu

29.05.2017. 22:00
Zoranić privremeno seli u Kneževu, nadaju se povratku u Providurovu


Posljednjih nekoliko vikenda u tijeku je seljenje Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva Petar Zoranić iz prostorija u Providurovoj palači. U dogovoru s Gradom i Koncertnim uredom Zadar sele se u prostoriju na drugom katu Kneževe palače, inače namijenjenu za probe zborova i slično, a nadaju se kako je preseljenje privremeno i kako će im Grad u skoro vrijeme pronaći adekvatan i stalan prostor na Poluotoku.
Naime, uskoro slijedi obnova Providurove palače, a iz nje će svi, koji su još tamo ostali, morati iseliti.
– Mi se nadamo da ćemo se, po obnovi, moći vratiti u Providurovu te kako će se za nas tamo naći adekvatni prostor, kaže predsjednica Zoranića Silvija Romić.
Zoranić dogodine slavi 110 godina djelovanja. Društvo je osnovano davne 1908. Tijekom svoje bogate povijesti Zoranić je djelovao kroz različite vokalne i instrumentalne sastave, plesne te dramske grupe. U Koncertnoj dvorani braće Bersa nastupio je nebrojeno puta, a na svom repertoaru izvodi djela skladatelja kao što su Jakov Gotovac, Antun Dolički, Sergej Rahmanjinov, Krešimir Magdić, Marurice Durufle i drugi. Njihov dirigent od prošle godine je Tomislav Košta.
U tijeku je iznalaženje skladišnog prostora od strane Grada u koji će Zoranić pohraniti svoj inventar među kojim su stolice, stolovi, instrumenti, bogata arhiva, notni zapisi, zahvalnice, odjeća… Nakon stanke, koja počinje iza 13. lipnja, nova sezona starta već krajem rujna, a društvo u njoj očekuju brojni nastupi, natjecanja i gostovanja.
– Nismo dobili nikakav nalog za iseljenje, jednostavno želimo znati da u iduću sezonu krećemo s osiguranim privremenim prostorom. Prostorije u Providurovoj posljednjih su nekoliko godina potpuno neadekvatne za naš rad zbog dotrajalosti, a nekoliko zima zaredom tamo smo se i pošteno nasmrzavali, kaže Romić.
Kalmeta je tijekom konferencije za medije, na kojoj su predstavljeni projekti i sredstva za obnovu Providurove palače, kazao kako će Zoranić imati mjesto u Providurovoj palači.
– Gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je i sam ranije bio član Zoranića, kazao je kako je prekrasno proći trgom i čuti pjesmu, kaže Romić.