Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Paška generacija za ponos

29.06.2011. 22:00
Paška generacija za ponos


Da neka prijateljstva traju desetljećima pokazali su i bivši učenici Srednje škole Bartula Kašića iz Paga. Maturanti iz generacije 1990./1991. godine u povodu 20 godina mature sastali su se u svojoj školi koja se tada zvala CUO Vinko Fabijanić Aleksa. Tada su u školskim klupama sjedila dva usmjerenja, ekonomski i ugostiteljski. Danas je to opća gimnazija i ugostiteljska škola, dok odrasle osposobljava za zanimanje čipkarica u trajanju od jedne godine u obliku redovne nastave.
Paški jubilarci su maturirali kao učenici 4. a razreda te su postali ekonomski stručni radnici. Od 33 maturanta ovog puta skupilo ih se njih 19 na čelu s njihovim omiljenim razrednikom prof. Ivicom Gubićem. Bio je to zapravo ženski razred, od njih 33 u razredu je bilo tek tri dečka, sve ostalo djevojke.
U povodu dvadesete godišnjice mature zajedno su se prisjetili najljepšeg dijela života, prvih ljubavi, starih školskih događaja i nestašluka. Najveći “grijesi” iz škole su im bili jednoglasno i jedinstveno “picanje”, kolektivno napuštanje nastave te krađa maturalnih radnji iz školske arhive.
– Bili smo prva generacija iz paške srednje škole koja je išla na maturalac u Španjolsku i prva koja je organizirala maturalni ples, ponosno će slavljenica Vlatka Vučić-Marasović, glasnogovornica Zadarske županije.
Prepričavali su anegdote i događaje u kojima su se našli za svih ovih dvadeset godina otkad su izašli iz školskih klupa. Prebrojali su i svoju djecu, njih sveukupno 60, od toga točno 30 muških i 30 ženskih.
Iako neki nisu uspjeli doći ili zbog obaveza ili jer ih je životni put odveo dalje od Paga u Novalju, Jakišnicu, Kolan, Zadar, Zagreb, Beč, Bolzano… proslava je potrajala sve do kasno u noć. Novi je sastanak opet za točno pet godina.