Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Karaban: Nikad mu nisam tražio novac. Bili smo dobri prijatelji!

29.06.2012. 22:00
Karaban: Nikad mu nisam tražio novac. Bili smo dobri prijatelji!


U svojoj obrani Karaban je isticao bliskost i prijateljstvo s Bunjom tvrdivši decidirano kako nikada od njega nije tražio novac. Incident u Bunjinu uredu opisao je kao malo burniju razmiricu zbog političkih pitanja oko koaliranja s HDZ-om


Nikada mi Đani Bunja nije dao nikakav novac, niti sam ja to od njega tražio. Tih 500 kuna u smotuljku stavio mi je na stol, ali ja sam ih odbio primiti. Rekao mi je “uzmi to prijatelju i počasti studentice”, a ja sam ga pitao što to radi i rekao mu da spremi novac jer i njemu treba. Bili smo jako dobri prijatelji godinama, on me posvuda hvalio, a i povjeravao mi je svoje osobne stvari – rekao je Vice Karaban (39), predsjednik bibinjskog HSP-a i student ekonomije u Biogradu kojemu je jučer na Općinskom sudu u Zadru započelo suđenje zbog iznude nekadašnjeg stranačkog kolege i zadarskog dožupana Đanija Bunje. Karaban je ostao pri svojoj obrani koju je nakon prijave u lipnju 2011. godine iznio pred policijom te stavu kako nije istina da je on od Bunje tijekom dvije prethodne godine iznudio 27 tisuća kuna. Prema optužnom aktu on je od Bunje novac tražio jer mu nije osigurao direktorsko mjesto u gradskom poduzeću Obala i lučice. Bunja mu je pod prijetnjom plaćao razliku plaće koju je Karaban imao kao zaposlenik na administrativnim poslovima u VOX-u i one koju je očekivao dobiti kao direktor. Zaprijetio mu je u njegovu uredu u Domu županije da mu to mora nadoknaditi.
– Istina je da smo tada razgovarali u njegovu uredu i da moje ponašanje možda i nije bilo korektno. Pokušao sam mu objasniti da će nas HDZ preveslati i da nećemo ništa dobiti kao ni 2005. godine. Koaliranjem s HDZ-om mi smo trebali dobiti neke pozicije u gradskim firmama i pročelnička mjesta. U toj ljutnji što nije poštovao odluku Glavnog stana ja sam mu na stol bacio sve što sam imao po džepovima – osobnu iskaznicu, žvakaće i moj ratni put. To sam donio jer je i on bio u ratu i rekao da mi nismo ljudi koji tako nasjedaju – ispričao je Karaban koji je potom na upit suca je li Bunji tada na stol bacio i sliku svoje malodobne kćeri i bankovnu karticu, potvrdio da jest. Objasnio je kako je to učinio demonstrativno da mu pokaže da će i njihova djeca ispaštati ako ih HDZ prevari, a za bankovnu karticu kazao je kako se slučajno našla tu. Na gotovo sva postavljena pitanja o konkretnom događaju zbog kojeg je prijavljen, Karaban je odgovarao negiravši da se išta dogodilo i iznoseći tadašnje političke prilike. Prema njegovim riječima HSP je tada trebao dogovoriti u Zadru koaliciju s HDZ-om, no na Glavnom stanu u Trogiru 2009. godine odlučeno je kako do tog dogovora neće doći što, istaknuo je, Bunja nije ispoštovao. Isticao je prijateljstvo s Bunjom dok je za Rena Sinovčića, kojeg je Bunja prijavio za pomaganje Karabanu u iznudi, spomenuo tek da su dobri. Istaknuo je kako je Sinovčić u prijateljstvu s Antom Đapićem, tadašnjim šefom HSP-a te da je sudjelovao u pokušaju njegova mirenja s Bunjom nakon incidenta. Inače, Općinsko državno odvjetništvo prijavu protiv Sinovčića odbacilo je, tako da je jučer na optuženičku klupu sjeo samo Karaban po prijetnjom uvjetne kazne od dvije godine zatvora s rokom kušnje od pet godina ukoliko bi bio proglašen krivim. Za vrijeme njegova svjedočenja Đani Bunja je čekao na sudskom hodniku nakon čega je samo prokomentirao da će ostati ustrajan, a napomenuo je i kako nije zadovoljan radom policije.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU