Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Najviše prijava zbog prekoračenja radnog vremena ugostiteljskih objekata

29.06.2016. 22:00
Najviše prijava zbog prekoračenja radnog vremena ugostiteljskih objekata


– Sada u špici sezone, stižu mi u pomoć i kolege iz Splita, ali i unutrašnjosti. Baš smo prije 15-tak dana imali zajedničku akciju i u jednom kampu nedaleko od Zadra – ispričao je Ivan Knežević jedini turistički inspektor na području Zadarske županije
Nije lako, ali trudim se i dajem sve od sebe da odradim što više posla. Radim po prijavama jer su one prioritet zbog zadanog zakonskog roka od 30 dana. Najviše prijava odnosi se na prekoračenje radnog vremena ugostiteljskih objekata. Sada u špici sezone, stižu mi u pomoć i kolege iz Splita, ali i unutrašnjosti. Baš smo prije 15-tak dana imali zajedničku akciju i u jednom kampu nedaleko od Zadra – ispričao je ukratko Ivan Knežević svoja iskustva jedinog turističkog inspektora na području Zadarske županije.
Zabrana zapošljavanja
Iako doista zvuči nevjerojatno da Zadar kao turistička destinacija i to najbolja u ovoj godini, ima samo jednog, jedinog turističkog inspektora i to za područje cijele Županije, to je stvarno tako. Naime, turistički inspektor Ivan Knežević ostao je sam jer je njegov kolega s početkom godine otišao u mirovinu, a na snazi je zabrana zapošljavanja u tijelima Državne uprave.
Inače, Turistička inspekcija je u sastavu Ministarstva turizma i to od prije dvije godine, odnosno od transformacije Državnog inspektorata, a poslovi iz nadležnosti Turističke inspekcije obavljaju se u sjedištu Ministarstva i u pet područnih jedinica s 21 ispostavom koje su raspoređene po cijeloj Hrvatskoj. Tako je Zadar ispostava splitske Područne jedinice Službe turističke inspekcije.
– Služba turističke inspekcije – Područna jedinica Split obavlja poslove na području Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, osim dijela otoka Paga koji je u nadležnosti Službe turističke inspekcije – Područne jedinice u Rijeci. U splitskoj Područnoj jedinici zaposleno je sveukupno 17 turističkih inspektora, a ustrojene su ispostave Dubrovnik, Makarska, Šibenik i Zadar. U zadarskoj ispostavi sistematizirana su dva radna mjesta turističkog inspektora, ali je zbog odlaska jednog od njih krajem prošle godine u mirovinu, kao i zbog zabrane zapošljavanja u tijelima Državne uprave, trenutačno zaposlen samo jedan turistički inspektor – pojasnio je Nikola Petričević iz press službe Ministarstva turizma RH te dodao kako s obzirom na relativno mali broj turističkih inspektora, kada zatreba kolegi u Zadru najčešće dođu u pomoć kolege iz Splita.
Neizdavanje računa
 – Akcijske inspekcijske nadzore obavljaju i turistički inspektori iz sjedišta Službe turističke inspekcije splitske Područne jedinice u kojima sudjeluje više inspektora koji u isto vrijeme na istom mjestu obave veći broj inspekcijskih nadzora. Također, tijekom turističke sezone inspekcijske nadzore obavljaju i turistički inspektori iz kontinentalnih službi – rekao je Petričević.
No, ako netko nije prijavio turiste i “radi na crno” mnogi misle da to trebaju prijaviti turističkim inspektorima međutim, Knežević pojašnjava kako je za to nadležna Carinska uprava Ministarstva financija.
Zadatak Turističke inspekcije je nadzor kvalitete usluga u turizmu i ugostiteljstvu a prijava se primjerice, može zaraditi zbog toga što vlasnik restorana nema na vidnom mjestu knjigu žalbe ili istaknute cijene usluga, potom zbog neizdavanja računa, nedostatne opremljenosti sanitarnih prostora, nepoštovanja propisanog radnog vremena, bespravnog kampiranja, neosiguravanja turista od nesretnog slučaja u objektu u kojem ljetuju…
Ukratko, turistički inspektori zaduženi su za kontrolu zakonitosti poslovanja turističkog sektora a time i za održavanje kvalitete, standarda usluge i ponude u turizmu.