Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nova kategorizacija ključna je za bolju poreznu politiku

29.06.2016. 22:00
Nova  kategorizacija  ključna je za  bolju poreznu  politiku


Otočni sabor, udruga za razvitak hrvatskih otoka, pripremila je prijedloge za novi Zakon o otocima temeljem svog dosadašnjeg rada, a putem tribina i primljenih više od 50 mailova fizičkih i pravnih  osoba s gotovo svih otoka,  u proteklih mjesec dana predstavila ih je  javnosti.U organizaciji LAG Marete, javna tribina za Ugljan i Pašman održana  je u POU Dom na žalu u Preku, a u raspravi, pitanjima i prijedlozima  došlo se do 26 zaključaka, koji bi trebali biti uvršteni u novi zakon. 
– Kada zbrojimo i oduzmemo sve što smo čuli na tribinama, problem  koji najviše „žulja” bodule od sjevera do juga jest nova kategorizacija  otoka preko koje bi se provodila porezna politika. Konkretno, otočne  skupine treba staviti u porezne razrede za porezne olakšice fizičkim i  pravnim osobama. Nadalje, složni smo i u tome da se u svim otočnim i  obalno-otočnim gradovima imenuju provoditelji, odnosno da se ustroji  poseban odjel za provedbu programa održivog razvoja otoka, kaže  predsjednik Otočnog sabora Denis Barić, dodajući kako je problem prijevoza i cijena karata također tema o kojoj je bilo najviše rasprava.
– Naš je prijedlog da cijene budu iste fizičkim i pravnim osobama sa  sjedištem na otoku, i s otoka na kopno i s otoka na otok. Fizičke osobe  koje imaju prebivalište te fizičke osobe-obrtnici, pravne osobe koje  imaju sjedište na premoštenom otoku i pravne osobe koje nemaju sjedište na otocima, a imaju radne jedinice na otocima i koje svoju djelatnost obavljaju na otoku i zapošljavaju otočno stanovništvo, odnosno na  otoku koji je s premoštenim otokom povezan brodom i trajektom, pri  prijelazu mosta vlastitim vozilom svih kategorija ne bi trebale plaćati  mostarinu. Smatramo i da u povjerenstva za otoke, koja će se osnivati u  priobalnim županijama, treba uključiti predstavnike otočnih LAG-ova i  Otočnog sabora, nabraja Barić o čemu se sve razgovaralo na tribinama  i koji su se konstruktivni prijedlozi iznjedrili u raspravama.
Među temama koje su izazvale žučnu raspravu bilo je i donošenje  Otočnog godišnjeg programa zbog povoljnog kreditiranja fizičkih i  pravnih osoba preko HABOR-a, obvezna izrada državnog programa za  otoke, poticaji za zapošljavanje i davanje prednosti zapošljavanju  otočnog stanovništva, jednaka prava oko subvencionirane vode fizičkim i pravnim osobama sa sjedištem na otocima, koji se vodom  opskrbljuju vodonoscem ili auto-cisternama, formiranje Uprave za otoke  pri Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, obvezna prilagodba  europskom zakonodavstvu, definiranje korištenja državne imovine na  otocima, rješavanje koncesija za lovišta itd.
Prema Barićevim riječima, novi Zakon o otocima,  koji mora biti osnova i polazište za donošenje svih pravnih akata koji se odnose na život  otočana, trebao bi se donijeti do sredine sljedeće godine.