Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kiša poremetila planove organizatorima Kalelargarta

29.07.2010. 22:00
Kiša poremetila planove organizatorima Kalelargarta


Negdje oko osam sati u četvrtak navečer nad Poluotokom su se nadvili tamni oblaci i krenuo je pljusak. Zbog skliskih kolnika, organizatori nisu mogli ništa drugo, nego otkazati predviđene predstave i performanse


Iako je sve upućivalo kako će se drugi dan Kalelargarta nastaviti s atraktivnostima i pozitivnim vibracijama s otvorenja održanog u srijedu, kiša je organizatorima poremetila planove. Negdje oko osam sati u četvrtak navečer nad Poluotokom su se nadvili tamni oblaci i krenuo je pljusak. Zbog skliskih kolnika, organizatori nisu mogli ništa drugo, nego otkazati predviđene predstave i performanse:
– Nažalost, zbog vremenske situacije smo morali otkazati programe. Iako smo bili spremni sve do deset sati navečer, na vrijeme nismo mogli utjecati. Program je specifičan, radi se “street artu” koji se ne može prebaciti u zatvorene prostore. Ipak, ovaj dan ćemo nastojati nadoknaditi sljedeće godine na način da festivalu dodamo još jedan dan trajanja, kazala je direktorica agencije RMC Igris Smrkinić.
 No posjetitelji koji su se na Poluotoku zatekli u srijedu, imali su što za vidjeti. Sve je započelo svečanim otvorenjem ispred Gradske lože gdje je svoj performans uz pomoć vila izveo mahniti klavijaturist. Njegov performans najavljen je atraktivnim nastupom bubnjarke na bongu, a njegovu energičnu “svirku” pratilo je mnoštvo Zadrana i njihovih gostiju. Vožen na platformi, te “svirajući” na vjernoj replici klavira klavijaturist je krenuo u defile gradom “paleći” ostale punktove Kalelargarta.
 Publika je na glavnom gradskom trgu imala prilike pogledati nastup umjetnika s drevnim oružjem šaolina nazvanim, prema direktnom prijevodu, kineskom letećom vilicom. Dvoje akrobata, Mađar i Španjolka, brojnoj publici pokazali su zavidnu vještinu baratanja sa šaolinskim oružjem, nakon čega je uslijedio nastup zadarskog glazbenika Frane Brajkovića.
Prolaznici su imali prilike svjedočiti sumanutom bubnjanju poveće skupine alternativnih glazbenika na svim vrstama udaraljki, a svega nekoliko metara dalje oni najmlađi imali su prilike uzeti kistove u ruke i sudjelovati u oslikavanju kartonskih likova.
 Tijekom srijede, svoje radove predstavili su članovi Zadarskog plesnog ansambla, plesne udruge Gesta, kao i grupa Floorshakersi, ali i Umjetnička akademija Osijek. Zbog velike zainteresiranosti, pored pojedinih punktova gdje su se održavale predstave, kraj Arheološkog muzeja ili pak kraj caffe bara Mimoze, bilo je gotovo nemoguće proći, a fascinirana publika je redovito u stankama između programa strpljivo čekala na još.
 Treći po redu Kalelargart održao se u organizaciji agencije Ross media consulting, Radija 057 i portala 057 info. Pokrovitelji festivala bili su Grad Zadar, Turistička zajednica Grada Zadra i Zadarska županija.