Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Šarić: Renata Peroš bi trebala postati eksponat u muzeju

29.07.2010. 22:00
Šarić: Renata Peroš bi trebala postati eksponat u muzeju


Pitam župana i ostale, dokle mislite vraćati Renatu Peroš, koliko to košta i kada će završiti. Prije devet godina je bila izabrana na nezavisnoj listi Stanislava Antića i pristala je koalirati sa SDP-om i HNS-om da preuzme vlast u Gradu Zadru. Preko noći je odlučila da ne može podržati one koji podupiru uhićenje hrvatskih generala. Nakon toga, dobila je silne eure iz kojekakvih fondova. Onda je bila stručnjak za podvodnu arheologiju pa za Kazalište lutaka i umalo je postala njegova ravnateljica, grmio je s govornice Svetko Šarić


Na današnjoj Županijskoj skupštini Renata Peroš je imenovana novom ravnateljicom Narodnog muzeja Zadar, a prijedlog njena imenovanja izazvao burne reakcije kod oporbenih vijećnika.
Naime, Stručno vijeće Narodnog muzeja Zadar dalo je jednoglasno mišljenje da bi nova ravnateljica muzeja trebala biti Karmen Travirka Marčina, no Upravno vijeće je ipak odlučilo predložiti Renatu Peroš.
SDP-ov vijećnik Svetko Šarić rekao je da je to isključivo politička odluka.
– Pitam župana i ostale, dokle mislite vraćati Renatu Peroš, koliko to košta i kada će završiti. Prije devet godina je bila izabrana na nezavisnoj listi Stanislava Antića i pristala je koalirati sa SDP-om i HNS-om da preuzme vlast u Gradu Zadru. Preko noći je odlučila da ne može podržati one koji podupiru uhićenje hrvatskih generala. Nakon toga, dobila je silne eure iz kojekakvih fondova. Onda je bila stručnjak za podvodnu arheologiju pa za Kazalište lutaka i umalo je postala njegova ravnateljica. I osvanuo je današnji dan kada je predložena za ravnateljicu Narodnog muzeja, rekao je Šarić.
Po njegovim riječima, Upravno vijeće je, unatoč mišljenju kompetentnog Stručnog vijeća, izabralo Renatu Peroš.
– Očito se po direktivi trebalo naći kakvo – takvo ravnateljsko mjesto za Renatu Peroš. Ovo je uvreda za kulturu, županiju i svakog tko drži do sebe. To je pravi primjer političke protekcije, da ne kažem političke prostitucije, istaknuo je Šarić.
Na to se javio Željko Lončar (HDZ), upozorivši Šarića da je rekao vrlo ružne riječi i to o osobi koja nije prisutna.
Tko je kome dao naputak?
– Ako držite da je Peroš izabrana po naputku, trebali biste reći tko je kome dao naputak. Ovako ispada da je vama netko dao naputak da sve ovo govorite, rekao je Lončar Šariću.
Na to se javio SDP-ov vijećnik Nikola Turčinov.
– Struka je rekla da bi Travirka Marčina bolje obavljala posao, ali može struka trubiti koliko želi kad druga kandidatkinja ima bolje reflekse. Brže diže ruku. Narodni muzej Zadar bi trebao promijeniti ime u Muzej izvrtanja narodne volje, kazao je Turčinov.
Na to se ponovo nadovezao Šarić.
– Renata Peroš bi trebala postati eksponat u muzeju da predstavlja ono što se ne smije biti, rekao je.
I Ljubica Budan (SDP) je s govornice rekla da se radi o političkoj odluci. Vijećnica Renata Sabljar Dračevac (SDP) istaknula je da je Travirka Marčina devet godina radila u Narodnom muzeju kao kustosica.
– Renata Peroš je radila samo kao pomoćnica pročelnika za kulturu, što je zapravo politička pozicija, kazala je Sabljar Dračevac te pozvala SDP-ove vijećnike da izađu sa sjednice dok se bude donosila odluka o imenovanju Renate Peroš.
Zrilić: Da je Renata Peroš glasovala za SDP bila bi heroj
To su oni demonstativno i učinili nakon što su čuli riječ HDZ-ova vijećnika Antuna Zorana Savića.
– Zašto se mistificira Stručno vijeće sastavljeno od djelatnika Narodnog muzeja? Ove godine je Narodni muzej uprihodio 17.000 kuna što dovoljno govori o njihovoj stručnosti, rekao je Savić.
“Točku na i” stavio je župan Stipe Zrilić.
– Odluku o imenovanju na kraju opet donosi Županijska skupština. Mišljenje Stručnog vijeća ne obavezuje. I ne radi se smo o stručnim sposobnostima kandidata, nego i rukovoditeljskim i zato je Upravno vijeće odabralo Renatu Peroš. A sve što Šarić priča najviše govori o njemu samome. Na kraju krajeva, da je Renata Peroš glasovala za SDP bila bi heroj. Baš kao Bandić koji je bio heroj sve dok nije izašao iz SDP-a. Onda je postao najgori na svijetu. Trebamo se kloniti takvih boljševičkih metoda, kazao je župan.
Bez dijela vijećnika, rješenje o imenovanju Renate Peroš ravnateljicom Narodnog muzeja Zadar doneseno je većinom glasova.
Vijećnici su se dugo zadržali i na točki o davanju suglasnosti Kazalištu lutaka Zadar za kreditno zaduženje u iznosu od 11 milijuna kuna.
Kako je pojasnio župan, novac je namijenjen za dovršetak zgrade, ali i za opremu Kazališta lutaka.
Vijećnik Turčinov je rekao da neće glasovati o toj točki.
– Ne bih želio da se moje ime spominje vezano za Kazalište lutaka, naročito ako USKOK bude po tome češljao, kazao je.
Ponovno problemi s azilom za pse
I Šarić je spominjao nečasne radnje i mutne poslove vezane za financiranje Kazališta lutaka.
– Treba se izvesti na čistac sve pa da se vidi tko je zamračio lovu, ako je zamračio, slikovit je bio Šarić.
Župan Zrilić je rekao da je projekt Kazališta lutaka vrlo dobar projekt.
– Kazalište lutaka zaslužuje bolje uvjete rada, imamo dobar projekt i sad se odjednom govori o mutnim stvarima i zamračivanjima. Ja ću snimku ove sjednice dostaviti USKOKU i ostalim nadležnim tijelima pa nek rade svoj posao. Onda molim vijećnike Šarića i Turčinova da tim tijelima daju podatke koje znaju jer ja stvarno ne znam za nikakve mutne poslove o kojima govore, rekao je župan.
Rasprava je nastala i oko azila za životinje koji bi se sa Žmirića trebao izmjestiti na Bokanjac. Kako se radi o samoj granici s Briševom, Općinsko vijeće Poličnika na to je uložilo prigovor, s obzirom na to da se tamo gradi poslovna zona i stambeno naselje.
Vijećnik Šarić je tražio da se ne brza s odlukom, Duško Vidov (SDP) je također podržao stav Općine Poličnik, a vijećnik Dalibor Masnov je rekao da Općini Poličnik ne treba donijeti azil na “kućni prag”, ali da ga svakako što prije treba izmjestiti.
– Na tisuće automobila prolazi ispred azila koji je na samoj cesti. Psi izlijeću, nerijetko pogibaju, širi se nesnosan smrad. Ipak, ne možemo rješavati jednu nepravdu stvaranjem nove nepravde, rekao je Masnov.
Župan je kazao da je azil na Bokanjcu najbolje rješenje za sve ljude županije, a i za napuštene životinje.
Većinom glasova, Županijska skupština je dala pozitivno mišljenje za izdvajanje iz šunskogospodarskog područja katastarske čestice na Bokanjcu na kojoj bi trebao biti azil.


 ŠARIĆ KONTRA SVIJU




Tijekom rasprave o imenovanju članova Koordinacije ljudskih prava, vijećnik Svetko Šarić (SDP) skrenuo je pozornost na predsjednicu Davorku Krnčević.
– Dovela je borce Domovinskog rata da djeci u školama tumače povijest. Mislim da se malo zaigrala s tim ljudskim pravima, zajedno sa Šimunićem, kazao je Šarić.
Razvila se rasprava o novijoj povijesti u školama, a predsjednica Skupštine Irena Devčić Buzov upozoravala je vijećnike da se drže teme.
Antun Zoran Savić (HDZ) rekao je Šariću da ima pametnih branitelja koja djeci ne žele tumačiti noviju povijest, nego podijeliti subjektivna iskustva. Predbacio je Šariću da su njemu na sat dolazili razno razni trgovci, a Šarić je optužio Savića da su on i supruga kupili vijećničke mandate.


 U PET GODINA BOLNICI DONIRANO 48 MILIJUNA KUNA


Vijećnici su jednoglasno prihvatili davanje suglasnosti Sveučilištu u Zadru za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade stare Tehničke škole, zatim HZZO-u na idejni projekt rekonstrukcije poslovne zgrade HZZO-a i HZMO-a te suglasnost Upravnom vijeću Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na moru za adaptaciju dijela zgrade Fizikalne terapije i rehabilitacije s bolničkim bazenom.
Izglasana je i suglasnost na Odluku Upravnog vijeća Opće bolnice Zadar o investicijskom ulaganju za nabavu navigacijskog sustava za Odjel neurokirurgije i angio sale za Odjel radiologije u iznosu od 11,5 milijuna kuna.
– Od 2005. do 2010. godine Općoj bolnici Zadar je donirano ukupno 48 milijuna kuna. Grad Zadar je donirao oko 14 milijuna, donirali su i brojni gospodarski subjekti na čemu im zahvaljujem, kazao je župan Stipe Zrilić.
Na današnjoj Županijskoj skupštini odobrene su i koncesije na pomorskim dobrima na različitim lokacijama i to za uzgoj bijele ribe, školjaka, ugostiteljsku ili drugu gospodarsku djelatnost.
Osim toga, predsjednica Županijske skupštine, Irena Devčić Buzov, danas je imenovana predsjednicom Odbora za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije i predstavnicom u Skupštini Hrvatske zajednice županija.