Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Živo sjećanje na Kamenu Dalmaciju

29.07.2011. 22:00
Živo sjećanje na Kamenu Dalmaciju


Vječno nasmijanog Romea pamtimo po nekoliko vrlo upečatljivih hitova: “Ljeto u Zadru”, “Gracijela” i “Kamena Dalmacija”


U dvorištu crkve Gospe od Karmela u Turnju u četvrtak navečer održala se treća po redu klapska večer pod nazivom “Kamena Dalmacija”. Bila je to još jedna u nizu spomena na prerano preminulog zadarskog kantautora Romea Santinija, čiji korijeni potječu iz Turnja. Ženska klapa Karmel iz Turnja organizirala je ovaj susret kao sjećanje na ljubav Romea prema Zadru, Turnju i cijeloj Dalmaciji, na neumorno, maštovito i glazbeno “turanjsko dite”.
Romeo je iznenada preminuo prije tri godine, u 43. godini života. Vječno nasmijanog Romea pamtimo po nekoliko vrlo upečatljivih hitova: “Ljeto u Zadru”, “Gracijela” i “Kamena Dalmacija”, koja je prihvaćena kao jedna od himni Tornada, a ujedno je nezaobilazna na svim utakmicama i feštama. Antologijski refren “Daleko je moje more, kamena Dalmacija, neman više majke što je za me molila, ostaju mi samo moja lipa sićanja miris smilja, pokraj mora maslina…” ostat će neizbrisivo zapisan u povijesti Turnja, Zadra i Dalmacije.
Nastupi osam klapa
Na amfiteatralnom prostoru u Turnju publici su se predstavile muške klape Bibinje iz Bibinja, Ardura iz Zadra, Biograd iz Biograda na Moru, Kontrada iz Zadra i Sol iz Paga. Žensko klapsko pjevanje branile su klape Libar iz Privlake, Skradinjanke iz Skradina i domaća klapa Karmel. Program je vodio Božo Rebić s Novog radija. Na koncertu su nazočili Romeova supruga Lučana, djeca Ivan (22) i Simona (7), otac Ivan, braća Jadranko i Miljenko s obiteljima, ostala rodbina i prijatelji te načelnik Igor Pedisić.
Zahvaljujući Turističkoj zajednici, Općini Sv. Filip i Jakov te brojnim sponzorima koji su omogućili održavanje klapske večeri, ništa nije moglo zaustaviti Turanjce, mještane okolnih naselja i turiste da dupkom napune crkveno dvorište, idealno mjesto za ovakve i slične manifestacije. Koliko je zanimanje bilo za ovaj događaj govori i nedovoljan broj stolica za sve okupljene, pa je nekoliko stotina ljudi ostalo stajati.
Pjesma nije strana ni strancima
Koncert je započeo obradom Romeove pjesme “Kamena Dalmacija” u izvedbi domaćina, ženske klape Karmen. Harmoničan pjev klapa spremno je prihvatila publika, dajući oduška svom raspoloženju. Među okupljenima bilo je i dosta stranaca koji su pokazali kako im dalmatinska klapska pjesma nije strana.
Kao gost večeri nastupio je bibinjski pjesnik Ante Sikirić, koji je na svoj osebujni način prezentirao čak pet svojih antologijskih pjesama. Na kraju koncerta predsjednica klape Karmel Slavica Santini dodijelila je zahvalnice svim sudionicima te prigodni dar supruzi rano preminulog Romea Lučani Santini.