Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Manifestacija posvećena težacima, uljarima, maslinarima i ribarima

Autor: Branko Božić

29.07.2012. 22:00
Manifestacija posvećena težacima, uljarima, maslinarima i ribarima

Foto: Branko BOŽIĆ



Na najstarijem djelu mjesta Kuntradi smještenom pored drevne crkve sv. Mihovila, u organizaciji Udruge prijatelja Kožina i njezinog predsjednika Ivice Pavića, održana je gastromanifestacija “Kužina na kuntradi”. Manifestacija je posvećena kožinskim obiteljima, težacima, uljarima, maslinarima i ribarima.
“Kužina na kuntradi” je na Kuntradu te obližnje Medićeve i Stručićeve dvore privukla tisuće posjetitelja.
Posebnu pozornost posjetitelja plijenio je štand na kojemu su bile članice domaće Udruge žena Kud Tud. Jadranka, Marija, Nera, Gabrijela, Branka, Mladenka, Davorka i Marica odjevene u izvornu kožinsku narodnu nošnju okupljenim gostima nudile su suhe smokve i domaću rakiju, sve to dok su pripremale jelo od tripica.
Na ukupno četrnaest štandova domaći ugostitelji su nudili prvoklasne delicije poput sira, pršuta, salate od hobotnice, frigane lignje i gavune, bakalar na bijelo s pinjolima, brudet od gruga s palentom, razne školjke, domaće kolače… Za još bolji ugođaj su se pobrinule članice domaće ženske klape Luna i članovi KUD-a Kanica.
Vrijedni Kožinjanci imali su u subotu navečer još jedan veliki razlog za slavlje. Članovi domaće klape Kožino te su večeri prvi put u povijesti nastupili na finalnoj večeri Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2012. Kako bi i sudionici na Kuntradi mogli pratiti ovaj događaj organizatori su u Medićevim dvorima postavili veliki videozid putem kojeg se pratio festival.
– Ovom manifestacijom uspjeli smo pokazati kako se nekad živjelo i kuhalo u ovom našem mjestu, rekao nam je predsjednik Udruge prijatelja Kožina Ivica Pavić.