Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na ninskom području dvadeset posto više turističkih noćenja

Autor: Branko Božić

29.07.2012. 22:00
Na ninskom području dvadeset posto više turističkih noćenja

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



U privatnom smještaju i vikend kućama u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja boravilo je 5% više turista koji su ostvarili 8% više noćenja u odnosu na proteklu godinu, čemu je svakako pridonijela promidžba destinacije u cjelini, a posebno nagrada EDEN – Europska destinacija izvrsnosti i brojne druge nagrade, rekla je Dejanović


Prema podacima  ureda Turističke zajednice  Grada Nina, predsjednika i  ujedno gradonačelnika Emila Ćurka te direktorice Marije Dejanović, u razdoblju  od 1. siječnja do 30. lipnja  2012. godine na području  Nina (mjesta Nin, Zaton,  Ninski Stanovi, Grbe i Zaton  Holiday Resort) ukupno je  ostvareno 202.795 turističkih noćenja, što je 20%  više noćenja u odnosu na isto  razdoblje 2011. godine.
Prepoznatljivost Zatona
Od tog broja domaći gosti  ostvarili su 20.602 noćenja,  dok su strani turisti ostvarili  182.193 noćenja. Navedena  noćenja realizirana su boravkom 29.493 gosta, što je 26%  više u odnosu na isto razdoblje u 2011. godini, od  čega je domaćih turista bilo  4.120, dok je stranih turista  bilo 25.373.
Kada je riječ o privatnom  smještaju te o vikend  kućama i stanovima za odmor na području Grada Nina  (Nin, Grbe, Ninski Stanovi i  Zaton) boravilo je 4.530 turista koji su ostvarili 28.740  noćenja, što je 23% više dolazaka nego lani, a ostvareno  je 15% više noćenja u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Od toga su domaći gosti ostvarili 8.289 te  strani gosti 20.451 noćenja.  Domaćih dolazaka bilo je  1.060, dok je stranih dolazaka bilo 3.470.
Što se tiče Zaton Holiday  Resorta u tamošnjem kampu  boravilo je ukupno 13.846  turista, koji su ostvarili  104.468 noćenja, što je 37%  više turista i 30% više  noćenja u odnosu na isto razdoblje u 2011. godini. Od  toga su domaći turisti ostvarili 1.526 i strani turisti  102.942 noćenja. Domaćih  dolazaka bilo je 218, dok je  stranih dolazaka bilo  13.628.
U apartmanima Zaton Holiday Resorta boravilo je  ukupno 11.117 turista, koji  su ostvarili 69.587 noćenja,  što je 16% više turista i 11%  više noćenja u odnosu na isto  razdoblje u 2011. godini. Od  toga su domaći turisti ostvarili 10.787 i strani turisti  58.800 noćenja. Domaćih  dolazaka bilo je 2.842, dok je  stranih dolazaka bilo 8.275.
Gradonačelnik Nina i  predsjednik Turističke zajednice Grada Nina dipl.ing.  Emil Ćurko rekao je kako je  povećani broj turista i  noćenja u kampu i apartmanima Zaton Holiday Resorta  rezultat prepoznatljivosti  Zatona na svjetskoj i domaćoj turističkoj sceni, a popunjenost privatnog  smještaja rezultat je brojnih  nagrada koje je Nin dobio u  proteklih nekoliko godina,  osobito dobivanjem nagrade  Plavi cvijet sa zlatnim znakom.
Ulaganje u promidžbu
Ostvarena noćenja u najvećem dijelu ostvarili su gosti iz Njemačke, Hrvatske,  Austrije, Poljske, Nizozemske, Češke, Slovenije i Rusije. Dolazak stranih gostiju  iz zemalja koje predvode u  strukturi gostiju rezultat su  ciljane promidžbe Zaton Holiday Resorta, a popunjavanje smještajnih kapaciteta u  privatnom smještaju rezultat  su destinacijske promidžbe i  ulaganja u promidžbu vlasnika apartmana i soba na području Nina.
Kao što je poznato, na području Nina egzistiraju dvije  turističke zajednice (gradske  razine TZ Grada Nina i mjesne razine TZ mjesta Zaton)  koje zajednički sastavljaju  statističke podatke za administrativno područje Grada  Nina, budući da se Zaton  Holiday Resort nalazi na  prostoru Zatona i Nina  (ukupno u administrativnim  granicama Grada Nina) te se  prema postignutom dogovoru turistički promet dijeli na  pola između Turističke zajednice Grada Nina i Turističke zajednice mjesta Zaton.
– U privatnom smještaju i  vikend kućama u razdoblju  od 1. siječnja do 30. lipnja  boravilo je 5% više turista  koji su ostvarili 8% više  noćenja u odnosu na proteklu godinu, čemu je svakako pridonijela promidžba  destinacije u cjelini, a posebno nagrada EDEN – Europska destinacija izvrsnosti i brojne druge nagrade,  rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Nina  mr.sc. Marija Dejanović dodajući da i utekućoj sezoni  rade na pripremanju promidžbenih materijala za narednu godinu.
– Uz to znakovito je da  smo napravili nove web  stranice koje su svojim vizualnim i tehnološkim  rješenjima sigurno među  najljepšima i trenutačno  među naprednijima u Hrvatskoj. Na polju novih tehnologija, također, je bitno  istaknuti aplikaciju mobile  guide putem koje turisti mogu pronaći smještaj ili razgledati Muzej ninskih starina, rekla je Dejanović.