Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pridražani i Smiljanke najbolji konopaši

Autor: Velimir Brkić

29.07.2012. 22:00
Pridražani i Smiljanke najbolji konopaši

Foto: Velimir BRKIĆ



Pridraga je u noći sa subote na nedjelju bila domaćin Međunarodnog natjecanja u povlačenju konopa “Konopijada Pridraga 2012.”. Svi koji su se našli na sportskim terenima “Mile Čulina – Bulin” uživali su u bogatstvu jela i pića do kasnih noćnih sati.
Pobjednik u muškoj konkurenciji je domaćin Pridraga, a u ženskoj Smiljan, rodno mjesto Nikole Tesle.
Na natjecanju održanom u organizaciji Udruge konopaša Pridraga natjecalo se sedam muških ekipa: Solti Bikak iz Mađarske, Bilje iz Osječko-baranjske županije, Karlobag, Smiljan, Dubrava kod Šibenika, Škabrnja i Pridraga. U ženskoj konkurenciji natjecale su se tri ekipe: Solti Bikak, Smiljan i Bilje.
Zbog priprema za svjetsko prvenstvo izostalo je natjecanje u lomljenju ili obaranju ruku. Svoj dolazak su opravdali četverostruki svjetski i osmerostruki europski prvak Szasz Gyorgy (51) iz Mađarske i gotovo dvostruko mlađi, 27-godišnji prvak Hrvatske Antonio Mašić-Đibo iz Karlobaga.
Konopijada koja je u razdoblju od 1900. do 1920. godine bila službeni sport na Olimpijskim igrama, sportski je događaj koji uvijek donosi mnogo uzbuđenja i zabave. Unatoč dvije svadbe u Pridrazi na ovoj tradicionalnoj olimpijadi seoskih sportova okupilo se preko tisuću posjetitelja.
Poznati konopaški zaljubljenik i entuzijast Nikola Novak iz Darde u Pridrazi je uspješno lobirao za osnivanje Hrvatskog konopaškog saveza.