Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tjedan ponovnih susreta

Autor: Siniša Klarica

29.07.2012. 22:00
Tjedan ponovnih susreta

Foto: Siniša KLARICA



U subotu je u Kaštelu Žagarskom održana prva manifestacija pod nazivom Susret u Žegaru – zadnja subota u sedmom mjesecu. Riječ je o okupljanju žitelja žegarskog kraja u organizaciji udruge Tradicija iz Bogatnika. Više od 90 posto nazočnih u subotu na trgu u Kaštelu Žegarskom više ne živi u svom mjestu, a već godinama najveći broj Žegarana svoj rodni kraj posjete u posljednjem tjednu srpnja.
– Ovom kulturnom, sportskom i zabavnom manifestacijom željeli smo našoj dijaspori i osobito mladima potaknuti ljubav prema svom kraju, prema baštini svojih predaka, ali bez ikakvih političkih konotacija i primisli. Stoga je i naše geslo: “Svak ne ide tamu đe mu srcu godi”, rekao je glavni organizatora Jovan Šukara.
U međuvremenu, izglađen je i nesporazum sa Srpskim narodnim vijećem iz Obrovca. Podsjetimo, predsjednik SNV-a Obrovca Vinko Ljubičić rekao je da ne podržava Susrete u Žegaru, već proslavu nekadašnjeg Dana ustanka u Srbu. Za feštu u Žegaru, Ljubičić je rekao da priznaje samo slavu SNV-a koja se održava na Petrovdan. Zamjenik gradonačelnika Obrovca Stanko Mijić, koji je također nazočio Susretima, rekao je da se Ljubičić pomalo nespretno izrazio i da za ovakve manifestacije uvijek ima mjesta u Žegaru i njegovom kraju te da će na njoj nazočiti i članovi SNV-a. Na drugu stranu, pozvani gradonačelnik Obrovca Ante Župan rekao nam je da on zapravo ne zna tko su organizatori Susreta, ali i da u isto vrijeme ima otprije preuzete obveze u svom Kruševu. Uz dostatno policijsko osiguranje, Susretima u Žegaru nazočilo je nekoliko stotina Žegarana, mahom pridošlih iz Republike Srbije. Prema SNV-u, od nekad tri tisuće žitelja, danas u Žegaru živi manje od deset posto, a i sve je manje onih koji iskazuju željom za povratkom.