Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Velika Zlatna arena malom filmu “Pismo ćaći”

Autor: Novi list

29.07.2012. 22:00
Velika Zlatna arena malom filmu “Pismo ćaći”

Foto: PIXELL



Najbolju žensku ulogu na ovogodišnjoj Puli ostvarila je Ana Karić kao Helena u filmu “Noćni brodovi” Igora Mirkovića, a najbolja muška uloga je ona Renea Bitorajca kao dr. Danka Babića u filmu “Ljudožder vegetarijanac” režisera Branka Schmidta, koji je i dobitnik Zlatne arene za režiju


Velika Zlatna arena na 59. festivalu igranog  filma u Puli za najbolji film  pripala je Veri Robić-Škarica, producentici filma “Pismo ćaći” redatelja Damira  Čučića. Tom je filmu pripala  i nagrada “Breza” za najboljeg debitanta – za režiju je  nagrađen Damir Čučić, zatim Zlatne arene za ton  (Martin Semenčić), za montažu (Hrvoje Mršić i Damir  Čučić) i za najbolju sporednu mušku ulogu (Mate  Gulin).
Najbolju žensku ulogu na  ovogodišnjoj Puli ostvarila je  Ana Karić, kao Helena u  filmu “Noćni brodovi” Igora  Mirkovića, a najbolja muška  uloga je ona Renea Bitorajca  kao dr. Danka Babića u filmu  “Ljudožder vegetarijanac”  režisera Branka Schmidta,  koji je i dobitnik Zlatne arene za režiju. Taj film ima još  nagrada – Zlatnim arenama  nagrađeni su Jasna Rosini za  masku, Ivana Škrabalo za  scenografiju te Dragan Ruljančić za kameru.
Tri Arene za “Sonju i  bika”
Za najbolju sporednu žensku ulogu nagrađena je Olga  Pakalović za interpretaciju  Safije u filmu “Halimin put”  Arsena Antuna Ostojića.
Vlatka Vorkapić nagrađena je za najbolji scenarij za film “Sonja i bik”  kojeg je i režirala, a tom  filmu pripale su i Zlatne  arene za kostimografiju – dobitnica je Slavica Šnur te za  glazbu koju su napisali Stanko Kovačić, Damir Martinović – Mrle i Ivanka Mazurkijevć.
Posebna Zlatna arena za  tehnološku inovaciju pripala  je Jozi Patljaku za 3D film  “Slučajni prolaznik”.
O nagradama je odlučivao  prosudbeni sud u kojem su  bili glumica Nina Violić, filmski kritičar Tomislav Kurelec, redatelj Dalibor Matanić, književnik i scenarist  Ante Tomić te snimatelj Vanja Černjul.
U sekciji manjinskih koprodukcija Zlatna arena za  scenarij dodijeljena je Srđanu  Dragojeviću za film “Parada”,  a Hristina Popović nagrađena  je u istome filmu za ulogu  Biserke Zlatnom arenom za  glavnu žensku ulogu.
Nagrada publike “Zlatna  vrata Pule” pripala je filmu  “Halimin put” Arsena Antona Ostojića koji je dobio  prosječnu ocjenu 4,86.
Međunarodni  program
U kategoriji međunarodnog programa najbolji je  film “Snjegovi Kilimandžara” Roberta Guediguiana. Najboljim glumcem u kategoriji stranih  filmova proglašen je Denis  Podalydes za interpretaciju u filmu “Sarkozy”, dok  je Zlatna arena za najboljeg redatelja pripala  Benoitu Jacquotu, autoru  filma “Zbogom kraljice”.  Posebno priznanje dodijeljeno je filmu “Shun Li i  Pjesnik” redatelja Andrea  Segrea.
U ocjenjivačkom sudu  Međunarodnog programa  bili su redatelj Milčo  Mančevski, glumica Mirjana Karanović te redatelj i  glumac Metod Pevec.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU