Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Fešta koja je postala vremeplov

Autor: Irena Jurjević

29.07.2013. 22:00
Fešta koja je postala vremeplov

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Kosta Kostov će u četvrtak započeti dvomjesečnu restauraciju Sfinge, a izložba fotografija Luke Čirjaka pokazat će Brodaricu danas u usporedbi s fotografijama Brodarice nekad


Treća Noć Brodarice koja se održava ovog četvrtka nastojat će pokazati kako je ovaj poznati zadarski kvart izgledao prije, a kako izgleda sada. U parku Sfinga biti će postavljena fotogalerija mladog zadarskog fotografa Luke Čirjaka koja će prikazivati retrospektivu Brodarice, pojasnio je Ante Rubeša u ime udruge Brodarica, inače organizatora ove manifestacije.
– Lokacije koje smo uspjeli prikupiti sa starih fotografija Brodarice uslikali smo u današnjem vremenu pa će se ljudi moći uvjeriti je li danas bolje ili je prije bilo bolje, kazao je Rubeša, dodajući kako će na ovogodišnjoj Noći brodarice posjetitelji iz prve ruke pogledati kako se obavlja restauracija kipa Sfinge a koju će obavljati tog dana restaurator Kosta Kostov.
– Na taj način posjetitelji će uživo moći pogledati kako izgleda jedna restauracija ovako jednog romantičnog spomenika. Kako Sfinga nije kameni, već betonski spomenik, restauracija će se odvijati u periodu od dva mjeseca. Postoje problemi s armaturom koja je izašla pa se sve to mora sanirati. Za vrijeme same fešte Kosta Kostov restauraciju će raditi u večernjim satima s mačem, a bit će spreman i odgovarati na pitanja posjetitelja, najavio je Rubeša.
Također, ovogodišnja verzija manifestacije bit će nešto skromnija pa će tako biti postavljena samo jedna bina kod „Barice” i na njoj će nastupiti bend Mustaficos s Brodarice te Žan i Mazgooni, odnosno bivši Šo’ Mazgoon bend. Sveukupno, svoje autohtone proizvode predstavit će desetak izlagača koji će biti postavljeni na promenadi uz more.