Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izravan prijenos sjednica Gradskog vijeća na internetu

Autor: Siniša Klarica

29.07.2013. 22:00
Izravan prijenos sjednica Gradskog vijeća na internetu

Foto: Marin GOSPIĆ



Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta održao je prvi kolegij s pročelnicima upravnih odjela Grada Zadra. Odmah na početku, Kalmeta je u nekoliko rečenica objasnio način na kojeg će djelovati gradska administracija pod njegovim upravljanjem. Skraćeno, sve će se podrediti učinkovitosti i brzini koja bi trebala ići na ruke građanima i investitorima.
– Nedopustivo je da gradski službenik seli stranku iz jednog odjela u drugi jer kao tamo, u drugom odjelu, se može rješiti njegov problem. Postoji samo jedan način, ili se problem može ili ne može rješiti u jednom gradskom odjelu. To nije samo problem našeg grada, nego i cijele zemlje, što sam vidio dok sam bio ministar. Nedopustivo je da građani idu iz odjela u odjel jer netko nema hrabrosti reči stranci da se to ne može rješiti. To mora biti jasno jer mi smo tu radi građana i grada, a ne građani radi nas. Tko se u takav način rada ne bude mogao uklopiti morat će ustupiti svoje mjesto, rekao je na početku Kalmeta rekavši da su pročelnici upravnih odjela stručnjaci na koje se gradonačelnik mora osloniti, ako misli uspješno upravljati gradom.
Transparentnost rada Kalmeta u dogledno vrijeme namjerava rješiti infomatizacijom. Građanin će u svako doba, preko interneta moći provjeriti stanje njegovog predmeta. Kalmeta namjerava izravno prenositi i sjednice gradskog vijeća, najvjerojatnije preko službene web-stranice Grada Zadra. Tijekom rujna očekuje se i promjena ustroja gradske uprave. Neki će se odjeli i odsjeci spojiti, a neki i ukinuti, što će se najvjerojatnije dogoditi u drugoj polovici rujna.
Sve se to čini kako bi se pokrenule investicije, a na tom tragu je i osnovan i Savjet za gospodarstvo pri Uredu gradonačelnika Zadra. Predsjednik ovog savjeta koji će, uzgred budi rečeno, raditi bez naknade, bit će zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić. U savjetu su također: rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić, predstavnik HGK Dinko Bassioli, predstavnici malih poduzetnika i obrtnika Stjepan Knežević i Mladen Malta, ravnateljica Županijskog zavoda za prostorno planiranje Nives Kozulić, direktor TZ Zadar Zvonko Šupe, ravnateljica Razvojne agencije Zadarske županije Sanja Peričić i pročelnik za gospodarstvo Alan Kociper.