Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Klapskim pjesmama osvojili srca slušatelja

Autor: Velimir Brkić

29.07.2013. 22:00
Klapskim pjesmama osvojili srca slušatelja

Foto: Velimir BRKIĆ



Susret dalmatinskih klapa Na Vr Sela okupio je na jednom mjestu gotovo najbolje od najboljih “na klapskom nebu”


 Sv. Filip i Jakov je po dvadeset i treći put bio središte klapske pjesme. Susret dalmatinskih klapa Na Vr Sela okupio je na jednom mjestu najbolje od najboljih na klapskom nebu. Ovaj događaj zajedničkim snagama su organizirali MO Sv. Filipa i Jakova, AKD Kuntrada i Općina Sv. Filip i Jakov. Pokrovitelj ove tradicionalne manifestacije je Zadarska županija.
– Susret dalmatinskih klapa redovito se održavao od 1983. do 1991. godine te je potom uslijedila stanka tijekom Domovinskog podsjetio je Mirko Đinđić, predsjednik Organizacijskog odbora.
U početku stvaranja ove manifestacije, sve se radilo euforično s više nespretnosti, dok je danas, mišljenja je Đinđić, organizacija drugačija te je klapsko pjevanje naraslo.
– Na susretu sudjeluju vrhunske muške klape. Slušatelji su mogli tako čuti Kaše iz Dubrovnika, mladu sveučilišnu klapu, apsolutnog pobjednika prošlogodišnjeg 46. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, klapa Reful iz Splita, višestruke finaliste Omiškog festivala koji istinski štuju izvornu dalmatinsku pjesmu, domaćine Cantus koji već 13 godina označavaju nešto lijepo i sadržajno, ponosno je nabrajao Đinđić.
Izuzetno uspješan nastup je imala mješovita klapa Versi iz Splita koja je osim brojnih nagrada osvojila i srca slušatelja s hit pjesmom Dalmatinska strila. Posebni gosti su bili Biokovski slavuji, dječja klapa iz Zagvozda koja je na Petom festivalu dječjih klapa u Zadru osvojila prvo mjesto po ocjeni stručnog povjerenstva.
– Ženske boje brane također vrhunske klape: Čuvite sa Šolte, prošlogodišnje pobjednice, a ovogodišnje drugoplasirane na Omiškom festivalu po ocjenama stručnog žirija, te Kapric iz Zadra koja je prije nekoliko dana na Omišu osvojila drugu nagradu publike, govori Đinđić.
Susret nema natjecateljski karakter već su se svi sudoionici borili kako bi zadobili naklonost publike. Klape su nastupile u starom dijelu Sv. Filipa i Jakova u vrlo, kako je istaknuo Đinđić, ležernoj i neformalnoj atmosfesri kod kaštela iz 15. stoljeća, posve drukčijom od festivalskih ambijenata.
Voditeljica večeri bila je Branka Pelicarić, novinarka Radio BnM-a.