Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Cromarisu rasli prodaja i izvoz

29.07.2016. 22:00
Cromarisu rasli prodaja i izvoz


U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 2,4 milijarde kuna, a poslovni prihodi 2,2 milijarde kuna. Neto dobit iznosi 151 milijun kuna, što je, unatoč prodaji duhanskog dijela poslovanja, na prošlogodišnjoj razini, kada je ostvareno 150 milijuna kuna. Tekuće izvještajno razdoblje nije u cijelosti usporedivo s prošlogodišnjim jer u sastavu Grupe više nema duhanskog poslovanja.
Maistra je u prvih šest mjeseci 2016. ostvarila tri posto manje noćenja gostiju nego u prvom polugodištu 2016., uz povećanje prosječne cijene noćenja od osam posto, što je dovelo do rasta poslovnih prihoda od pet posto. Paralelno, u tijeku je izgradnja hotela Amarin, čiji se završetak očekuje u kolovozu, kao i pripreme na izgradnji novog hotela Park. Ukupna ulaganja u 2016. godini procjenjuju se na više od 400 milijuna kuna.  
Cromaris je u prvom polugodištu 2016. godine ostvario 11 posto veću prodaju nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Izvoz je porastao 16 posto, od čega najviše na njemačkom tržištu. Gotovo 80 posto prodaje Cromaris ostvaruje na inozemnim tržištima. Zabilježen je i porast cijena ribe od šest posto. U skladu s rastom količina i cijena u prvih šest mjeseci 2016. godine, ostvaren je porast prihoda od 18 posto. Ostvarena je neto dobit u iznosu od 7,2 milijuna kuna. 
Croatia osiguranje i nadalje ima vodeću poziciju na hrvatskom tržištu, s ukupnim udjelom od 32,9 posto ili 0,4 posto više od ostvarenja u prethodnom izvještajnom razdoblju. U prvih šest mjeseci CO grupa ostvarila je dobit prije poreza u iznosu od 82 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju ostvarena dobit od 57 milijuna kuna, što predstavlja rast od 44 posto. Neto dobit iznosi 62 milijuna kuna, što je 55 posto više od ostvarenja u prvom polugodištu 2015. godine.
Komentirajući rezultate ostvarene u prvih šest mjeseci ove godine, predsjednik Uprave Adris grupe, mr. Ante Vlahović je, uz ostalo, rekao:
– Sve Adrisove tvrtke uspješno posluju. To je najbolja potvrda da smo uspješno završili transformaciju kompanije. U sljedećem trogodišnjem razdoblju namjeravamo investirati četiri milijarde kuna u postojeće poslove, ali spremni smo i za nove poslovne izazove. Adris je otvoren budućnosti. Zna što hoće, a to što hoće, zna i može ostvariti.