Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Interventna policija protiv kriminala će se boriti i s bicikala

29.07.2016. 22:00
Interventna policija protiv kriminala će se boriti i s bicikala


Zadarska policija od jučer je bogatija za četiri bicikla, a početkom listopada dobit će i 30 kompleta opreme za javni red i mir namijenjene Interventnoj policiji. Oprema vrijedna oko 35 tisuća eura donacija je policije Savezne Republike Njemačke s kojom hrvatska policija ima dugogodišnju jako dobru suradnju. Primopredaja vrijedne donacije uz potpisivanje ugovora obavljena je jučer ujutro na zadarskoj rivi, uz granični prijelaz nedaleko Pozdrava Suncu, a osim načelnika Policijske uprave zadarske Nevena Paškalina, primopredaji su nazočili i zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević Tigar, predstavnici policije SR Njemačke te predstavnici Ravnateljstva policije.
Iva Balgač, policijska službenica za stratešku međunarodnu policijsku suradnju, kazala je kako je ukupna vrijednost donacije oko 70 tisuća eura budući da su osim zadarskih policajaca četiri bicikla i 30 kompleta opreme za javni red i mir dobili i splitski policajci.
– Donacija od osam bicikala i 60 kompleta zaštitne opreme je podijeljena u dva dijela – po četiri bicikla i po 30 kompleta idu policijskim upravama u Zadru i Splitu. Bicikli su isporučeni danas, a oprema za Interventnu policiju bit će isporučena početkom listopada, rekla je Balač te podsjetila kako suradnja s ravnateljstvom interventnih policija saveznih zemalja traje još od 2000. godine.
Zadovoljstvo dobrom suradnjom izrazio je i Davor Blažević, zamjenik ministra MUP-a.
– Drago mi je da i ovaj susret, i ova današnja primopredaja, potvrđuju prijateljske odnose i dobru suradnju Njemačke i Hrvatske. Njemačka policija jedan je od naših najznačajnijih partnera. Upravo zbog njihove pomoći proveli smo i dvije najznačajnije reforme, a to su preustroj Specijalne policije i formiranje interventnih jedinica. Važan projekt je bio i “Policija u zajednici”, upravo rađena po njihovom modelu. Siguran sam da će iskustva njemačke policije uvelike doprinijeti našim kolegama u radu policije, a dogovorili smo i buduću suradnju, kazao je Blažević s čim se složio i Wolfgang Lohmann, ravnatelj interventnih policajaca saveznih zemalja SR Njemačke.
– Intenzivna suradnja gradila se godinama, a iz nje je nastalo i prijateljstvo. Lijepo je pratiti kako je Hrvatska napredovala u policijskim poslovima. To nas veseli i potrudit ćemo se i u budućnosti intenzivirati tu suradnju, izjavio je Lohmann.