Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarska tržnica po uzoru na one u Barceloni i Madridu

29.07.2016. 22:00
Zadarska tržnica po uzoru na one u Barceloni i Madridu


Na jučerašnjem Kolegiju gradonačelnika na dnevni red uvršteno je devet točaka. Prva točka bila je sufinanciranje udžbenika za učenike osnovnih škola, raspisivanje javnog poziva za zapošljavanje pomoćnika u nastavi. Treća točka o kojoj je bilo riječi jest imenovanje članova ocjenjivačkog suda i tehničke komisije za provedbu natječaja za izradu udejnog urbanističko-arhitektonskog uređenja gradske tržnice. Na dnevnom redu našla se i točka o izradi elborata za platane u Ulici Ruđera Boškovića, te prijeldog odluke o donošenju Akcijskog plana energetske učinkovitosti Grada Zadra, o zahtjevima za građevinske dozvole, radu prometnih redara, Strategiji razvoja urbanog područja grada Zadra, te pilot projektu CROSEA.
Na Kolegiju je prihvaćen prijedlog o sufinanciranju nabave školskih udžbenika za učenike osnovnih škola na području grada Zadra u iznosu od milijun kuna.
– Grad treću godinu zaredom sufinancira nabavu školskih udžbenika učenicima koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja ako ostvaruju pravo na dječji doplatak i imaju prebivalište na području grada. Iznosi su 700, 350, 200 kuna za učenike od prvog do četvrtog razreda, odnosno 1.400, 700 i 400 kuna za učenike od petog do osmog razreda. Osobe koje spadaju u prvu cenzusnu grupu su socijalno najugroženije, a prema visni pomoći vidljivo je kako knjige dobivaju potpuno besplatno. Sredstva u proračunu su osigurana, izjavio je Joso Nekić, gradski pročelnik za odgoj i školstvo.
Imenovani su i članovi ocjenjivačkog suda za ocjenu radova, te potvrđena tehnička komisija i tajnik prilikom provedbe natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja gradske tržnice.
– Trenutno tržnica ne zadovoljava sve uvjete. Potrebna je kompletna izmjena sadržaja jer je riječ o osjetljivom i važnom projektu u povijesnoj gradskoj jezgri. Tržnica bi trebala biti otvorena cijeli dan i imati puno više sadržaja, promovirati autohtone proizvode, uvodno je kazao gradonačelnik Božidar Kalmeta.
Detaljnije o uređenju tržnice govorio je pročelnik Drako Kasap, istaknuvši kako se želi postići da gradska tržnica postane između ostalog, promotor gospodarskog razvitka i element revitalizacije povijesne jezgre.
– Za članove ocjenjivačkog suda za ocjenu radova u provedbi natječaja imenovani su Matko Segarić, Hrvoje Baranović, Nikola Popić, Ivana Ergić, Emil Šverko. Članovi tehničke komisije za provedbu natječaja su Marin Bukulin, Zrinka Vrkić i Simona Gregorović. U provedbi natječaja surađujemo s Društvom arhitekata Zadar, a natječaj će se raspisati tijekom kolovoza, pojasnio je Kasap. Dodano je i kako zadarska tržnica treba biti napravljena sa širokom ponudom sadržaja po uzoru na tržnice u Barceloni i Madridu.
 


 HYATT UVJETOVAO PROMJENE


DPU Maraske ide na usvajanje Gradskom vijeću, a Kalmeta je istaknuo kako se jedine izmjene plana isključivo odnose na površinu unutar postojećeg građevinskog zemljišta.
– Povećava se broj hotelskih soba sa 80 na 120, a isto toliko se smanjuje broj stambenih jedinica. To je bio uvjet da Hyatt, jedan od poznatijih hotelskih brendova, otvori svoj hotel, što je jako značajno jer u regiji ne postiji niti jedan njihov hotel, naglasio je Kalmeta.
Ponovio je kako javni park Maraska ostaje, kao i javna prometnica na Obali kneza Trpimira, te plaža Jadran koja će i u budućnosti biti dostupna i besplatna.
– Na ove tri činjenice grade se lažne pretpostavke u javnosti, rekao je Kalmeta.