Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dogovara se prenamjena prostora

Autor: Katina Vrsaljko

29.08.2008. 22:00
Dogovara se prenamjena prostora


Na prostoru vojarne, koja se prostire na 3.000 četvornih metara, uz Centar za mlade i prostorije HTV-a, naći će se i još jedan dio Gradske knjižnice. Naime, na 800 četvornih metara uredit će se Dječji odjel Gradske knjižnice te odjel za mlade, ali i veća multimedijalna dvorana budući da je sadašnja s tek 80 do 100 mjesta odavno postala pretijesna
U tijeku je izrada projektne dokumentacije za Centar za mlade koji će se urediti u bivšoj vojarni Stjepana Radića, a za projektanta je natječajem izabrana tvrtka Atrij. Kao što je predviđeno, u derutnu zgradu u bivšoj vojarni bi se trebao preseliti i zadarski studio HTV-a, no na natječaj za izradu projektne dokumentacije radiotelevizijskog centra se nitko nije javio.
Kako doznajemo od Borisa Artića iz zadarske gradske uprave, u tijeku je raspisivanje novog natječaja.
– U ugovoru s tvrtkom Atrij, koji je potpisan 14. srpnja, stoji kako se glavni izvedbeni projekt mora završiti 60 dana od izdavanja lokacijske dozvole, to jest 60 dana od izdavanja građevinske dozvole. Tada će biti poznat glavni troškovnik. S obzirom da ovlasti nad ovim prostorom ima Vlada RH, u tijeku su dogovori s Vladom o prenamjeni prostora, rekao je Artić.
Na prostoru vojarne, koja se prostire na 3.000 četvornih metara, uz Centar za mlade i prostorije HTV-a, naći će se i još jedan dio Gradske knjižnice. Naime, na 800 četvornih metara uredit će se Dječji odjel Gradske knjižnice te odjel za mlade, ali i veća multimedijalna dvorana budući da je sadašnja s tek 80 do 100 mjesta odavno postala pretijesna. Taj će novi prostor biti kompatibilan s drugim dijelom zgrade, spomenutim Centrom za mlade.
Centar za mlade se radi prvenstveno zbog potrebe za razvojem i unaprjeđenjem nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, a za to su potrebni dodatni kapaciteti koji će svoje mjesto naći u zgradi bivše vojarne Stjepana Radića. Kako se Centar za mlade ne bi počeo zloupotrebljavati i koristiti kao okupljalište mladih radi konzumiranja opijata, bit će potrebno napraviti što više mladima privlačnih radionica i sadržaja. Da bi te radionice mladima zaista bile zanimljive i da bi centar bio što kvalitetniji, svemu će vjerojatno prethoditi istraživanje potreba mladih. Cijelom osnivanju će pomoći dobri i loši primjeri centara za mlade iz drugih zemalja.
Što se tiče radiotelevizijskog centra u vojarni Stjepana Radića, prije godinu i pol sporazumom između Grada Zadra i HTV-a započele su pripreme formiranja novog centra, odnosno prerastanja studija HTV-a u Regionalni radiotelevizijski centar. Sporazumom je također utvrđeno da će radovi na radiotelevizijskom centru završiti najkasnije do Svjetskog rukometnog prvenstva.
Ovime bi nakon Splita, Rijeke i Osijeka, Zadar imao četvrti RTV centar, HTV-ov Studio bi iselio iz Doma mladeži koji bi išao u ruke zadarskom Sveučilištu, a Radio Zadar bi iselio iz Providurove palače.