Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kostovu i Cupaću zlatna medalja za fair play

Autor: Irena Jurjević

29.08.2008. 22:00
Kostovu i Cupaću zlatna medalja za fair play

Foto: Filip BRALA



Zadarski olimpijci Pavle Kostov i Petar Cupać vjerojatno će ući u povijest Olimpijskih igara kao jedini “duo” koji je svoj brod ustupio nekoj drugoj momčadi, u ovom slučaju Dancima, nakon što im je pola sata prije starta puklo jedro. “Fair play” duhu zadarskih jedriličara najzahvalniji su Jonas Warrer i Martin Ibsen, danski dvojac koji je na kraju ove priče ipak osvojio zlatnu medalju u klasi 49. Ipak, zadarskim jedriličarima pristigla je zahvala i od njihovih sugrađana i prijatelja, priređena u četvrtak navečer u caffe baru Rio. Simbolične zlatne medalje, koje su samo za tu prigodu naručene iz Zagreba, Kostov i Cupać su, kako i doliči, primili na prigodnom pobjedničkom postolju, a nisu izostali ni buketi cvijeća:
– Ovo je stvarno prva liga. Svi su nas iznenadili. Zvali su nas na dodjelu medalja, ali smo mislili da je zafrkancija i da će to biti jedna obična večer, nije skrivao iznenađenje Pavle Kostov, dodajući kako je on i inače redoviti gost u caffe baru Rio, praktički “domaći”.
Samu utrku Kostov i Cupać promatrali su putem televizije, da bi ih pola sata prije završetka nazvala glasnogovornica njihovog kluba Zrinka Grancarić i pitala mogu li posuditi brod Dancima:
– Odmah smo potrčali “doli”, opremili ga i dali njima. Oni su izašli s tim brodom, ušli sedmi i osvojili zlato. Sutradan su bili protesti, no na kraju je odlučeno da Dancima ipak pripada zlato. Zbog toga se bunila talijanska posada i razumijem ih, jer je tu prekršeno ipak puno pravila, no Danci su zaslužili zlato, jer su stvarno najbolje jedrili, zaključio je Kostov.
Nakon njihovog pothvata, iz Danske ne staju stizati pohvale, a putem Facebooka je osnovana grupa zahvale zadarskim jedriličarima, kojoj je do sada pristupilo više od dvadeset tisuća korisnika, većinom Danaca:
– Ni tome se nismo nadali. Svaki dan na Facebooku dobijem barem sto poruka od Danaca u kojima pozivaju mene, moju i Petrovu obitelj u Dansku. Možete doći kad god želite. Povedite koga god želite, poručuju – sa smiješkom je otkrio Kostov.