Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vir ćemo razvijati kao grad

Autor: Siniša Klarica

29.08.2008. 22:00
Vir ćemo razvijati kao grad

Foto: Sebastian GOVORČIN



– Općinski proračun do 15 milijuna kuna bio bi dovoljan za 2.500 stalnih stanovnika. Međutim, taj broj ljeti se penje na oko 50.000, te smo mi odredili razvijati Vir kao grad, ističe Kapović
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je obilježen blagdan Sv. Ivana Glavosijeka i Dan općine Vir. Bila je to prilika da općinski načelnik Vira Kristijan Kapović rekapitulira dosege općine u posljednjih godinu dana. Njaveći razvojni problem Vira jest što je svo zemljište u privatnom vlasništvu, pa tako Općina mora trošiti velika sredstva za gradnju infrastrukture.
– Općinski proračun do 15 milijuna kuna bio bi dovoljan za 2.500 stalnih stanovnika. Međutim, taj broj ljeti se penje na oko 50.000, te smo mi odredili razvijati Vir kao grad. Povremeni stanovnici Vira najviše uplaćuju sredstva u općinski proračun. Međutim, kad bismo sve naplatili, uprihodili bismo nekih 150 milijuna kuna, a samo vodovodizacija cijelog otoka stoji 380 milijuna kuna. Ipak, moram priznati da je ove godine hrvatska država bila izdašnija nego do sad, rekao je načelnik Kapović.
Samo ove godine, do početka sjednice, za otkup zemljišta utrošeno je 3,5 milijuna kuna. Kako kaže načelnik, projekti prema zapadu županije koje financira država jednostavno su eksplodirali. Tu je prije svega zapadni vodovodni pravac, ili tzv. Milenijski razvojni projekt Vira. Već sad se kod Virskog mosta gradi crpna stanica. U prvoj fazi vodovodizacije i izgradnje kanalizacije bit će obuhvaćeno oko 1.000 objekata. Završetak radova očekuje se do kraja 2009. Nakon toga, u roku 1,5 godine Općina bi uredila priključke, za što će biti utrošeno 49 milijuna kuna. Do lipnja sljedeće godine i Vir bi sa Zadrom trebao biti povezan novom suvremenom prometnicom.
Splitska tvrtka Obala izvodi projekt uređenja 4,5 km obalnog pojasa od mosta do Kaštela do Punte Kozjaka. U listopadu počinje izgradnja 4,5 milijuna kuna vrijednog vrtića i ambulante. Ide se i na proširenje mjesnog groblja i u izgradnju nove mrtvačnice, površine 350 metara četvornih. Mnogi ti projekti, među kojima je i onaj središnjeg trga, bili su prezentirani na jučerašnjoj svečanoj sjednici.
Posebna zanimljivost cijele sjednice jest da je ona, mimo običaja, okupila predstavnike, pa čak i saborske zastupnike, svih važnijih hrvatskih političkih stranaka. Nazočnima su se obratili saborska zastupnica HDZ-a Nevenka Marinović, koja je s Viranima radila na planovima krupne infrastrukture još kao predstojnica Županijskog upravnog odjela. Da u onim mjestima na kojima je na vlasti SDP vlada komunalni red, podsjetio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Ante Đapić se već duže vrijeme osjeća pravim Viraninom, i smatra da je Vir na najboljem putu da postane atraktivno hrvatsko turističko odredište.