Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U srpnju Vir bio prvi po broju noćenja

Autor: Siniša Klarica

29.08.2009. 22:00
U srpnju Vir bio prvi po broju noćenja

Foto: Vedran SITNICA



Očekuje se da će ove godine završiti gradnja 5,2 milijuna kuna vrijednog objekata u kojem će se smjestiti virska ambulanta i dječji vrtić. U objekat površine 700 m/2 smjestit će se amabulanta opće medicine, stomatološka ambulanta, te prostor za liječnika hitne pomoći koji će tu živjeti u ljetnim mjesecima
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Viru je obilježen Dan Općine. To prilikom održana je prezentacija o dosezima općine u jednogodišnjem razdoblju, a općinski načelnik Kristijan Kapović nazvao je tu godinu najvećom u povijesti, poglavito zbog ulaganja u komunalne projekte. Tu je prije svega opskrba vodom, magistralni cjevovod i kanalizacija. U prvoj fazi na njega će se spojiti 900 objekata u centru Vira. Izgrađno je 2.730 m kanalizacije 2.400 vodovoda koji su koštali malo manje od 14 milijuna kn.
U omjeru 75 posto stanovnici, 25 posto Općina, asfaltirano je 60 ulica. Ovakav način financiranja, istaknulo se u prezentaciji, vrlo je povoljan, a pred Općinom Vir je i izrada Studije prometa Otoka Vira. Izrađivač studije Ivan Dadić s Prometnog fakulteta u Zagrebu, rekao je da je u jednom danu pred Virskim mostom izbrojano 12.800 vozila, što odgovara ljetnom prometu na autocesti od Dugopolja do Prgometa. Općina je zbog bolje regulacije prometa postavila 190 prometnih znakova i 147 putokaza na 72 križanja.
Sanacija odlagališta
Očekuje se da će ove godine završiti gradnja 5,2 milijuna kuna vrijednog objekata u kojem će se smjestiti virska ambulanta i dječji vrtić. U objekat površine 700 m/2 smjestit će se amabulanta opće medicine, stomatološka ambulanta, te prostor za liječnika hitne pomoći koji će tu živjeti u ljetnim mjesecima. Vrtić bi trebao primiti 60 do 70 predškolaca. Za ovaj objekat, za kupovinu zemljišta, općina je izdvojila 500.000 kn.
Vrlo veliki zaloga za Općinu bit će sanacija čak pet velikih divljih odlagališta otpada. Uz Torove tu su još i odlagališta pokraj Lozica, na predjelu Kozjaka, Starog puta, i Puta Velike Slatine. Procijenjeno je da će trebati ukloniti oko 10 000 m/3 različitog otpada. Prije uklanjanja izvršiti će se separacija građevinskog od krupnog komunalnog otpada. U sklopu radova na ovom projektu izvršiti će se i sanacija kamenoloma u blizini Lozica koji je bespravno eksploatiran sredinom prošlog desetljeća da bi, nakon toga, postao divlje odlagalište.
Uređenje trga Sv. Jurja zamišljeno je kao izletnički centar, a tu je i izgradnja mrtvačnice i proširenje groblja. Tvrtka „Obala” iz Splita naparavila je projekt uređenja obalnog pojasa u dužini 5 km, sa uređenjem glavne luke, s dvije marine i nekoliko manjih lučica s ukupno 920 privezišta. Uredit će se prometnica s parkirališnim mjestima, popratni rekreacijski sadržaji, ali taj projekt vrijedan 350 milijuna kn, Općina Vir neće moći sama isfinancirati i realiztirati. Prvi korak bit će dobijanja statusa županijske luke, kako bi i država iz svojih razvojnih fondova mogla pomoći ovom ambicioznom projektu. Poseban zanimljivost je gradnja umjetog otočića Prezida s 350 vezova.
Zaokret u bespravnoj gradnji
Na uspjesima i projektima, Viranima je čestitala i potpredsjednica Sabora RH Željka Antunović.
– Čestitam vama na upornosti i snazi s kojom ste se izborili za svoj otok. Od otoka slučaja, vi ste uspjali izroditi papire za velike projekte. Ne može se više govoriti o Viru kao otoku deficita, nego o ljudima koji znaju pokrenuti razvoj.
Zadarski župan Stipe Zrilić rekao je da je rješeno da Općina Poličnik i Općina Vir ne slave u isti dan Dan Općine, inače blagdan Sv. Ivana Glavosjeka, kako bi na obje svećane sjednice mogli nazočiti i predstavnici županije i aktualne vlasti. Zrilić je podsjetio da je baš na Viru, hrvatska država učinila zaokret u bespravnoj gradnji čuvajući jedan od svojih najvažnijih resursa, prostor. Odlaganje otpada riješit će se kroz središnje odlagalište za sve općine Zadarske županije.
– Moramo naglasiti da je Vir u srpnju bio prvi po broju noćenja, a i to je potvrda o zaokretu na bolje koji se događa na ovom prostoru. Hrvatska država je visoko centralizirana i uvijek podstoji borba za sredstva. Na Virskom primjeru vidi se kako je poželjna decentralizacija, a siguran sam da ćemo vrlo brzo preskočiti krizu zbog našeg aktivnog pristupa, rekao je na kraju, zadarski župan Stipe Zrilić.


 LJETI NA VIRU 50 TISUĆA STANOVNIKA


Općinski načelnik Kristijan Kapović rekao je kako Vir nema kadrovskih i materijalnih potencijala da baš sam „izgura” sve svoje projekte. Dodao je da Vir ljeti naraste i do 50.000 stanovnika, dobrim djelom Zagrepčana, pa se i tu očekuje pomoć Grada Zagreba. Da se u toj pomoći puno „pretrgnuti” neće Grad Zagreb potvrdio je i njegov predstavnik na proslavi Ivo Jelušić dodajući u šali da bi Vir mogao postati još i atraktivnije mjesto za življenje od Zagreba.