Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prvi nastup klape Niko snimile kamere HRT-a

29.08.2010. 22:00
Prvi nastup klape Niko snimile kamere HRT-a


Pozicija najmlađeg u klapi pripala je pak Duji Stanišiću, mladoj pjevačkoj zvijezdi koju je na hrvatsku scenu izbacio show “Hrvatska traži zvijezdu”
Klapa Niko spada u one rijetke klape koje se mogu pohvaliti time što su njihov prvi nastup popratile kamere jedne nacionalne televizije. Naime, u petak navečer u istoimenom restoranu Erika Pavina, prvi njezin javni nastup snimila je HRT-ova ekipa iz emisije “Boje turizma”. Da bi sve bilo kako treba pjesme su se ponavljale i po nekoliko puta, no zahtjevi televizijske ekipe naposljetku su bili u potpunosti zadovoljeni. Sve su to budnim okom pratili i mnogobrojni gosti restorana, no njima to ipak nije bilo prvi put da uz večeru slušaju a capella pjevanje istih aktera koji su se te večeri okupili na svom prvom klapskom predstavljanju.
Kako je sve počelo
Zajedničko pjevanje Bepa Matešića i Ivana Radosa u restoranu Erika Pavina kreće još iz davnih vremena, no iako su njih dvojica morali propustili prvi nastup klape zbog svojih profesionalnih obaveza, to nije spriječilo ostatak ekipe da napravi odličan ‘štimung’ ali i da se prisjeti vremena kako i kada je sve počelo. Davora Pekotu sa zadarskim ugostiteljem vezuje dugogodišnje prijateljstvo, ali i kumstvo:
– Dolazim ovdje praktički otkako znam za sebe. Prvi put sam došao tu sa šesnaest, sedamnaest godina i dolazim tu cijeli život. Ovdje mi je jako ugodno. Osjećam se tu kao doma, zaključuje.
Na upit tko će biti šef u klapi, odgovara:
– Šefovi su svi, i nitko ne pretendira da bude šef. To su moji prijatelji, svi smo mi šefovi. Ali, ima kolega koji se dugi niz godina bave glazbom pa se samim time nameću kao autoritet. Mlađi, pak moraju slušati savjete starijih kolega. Ali nema nikakvog šefa ovdje, pojašnjava Pekota principe njihove klapske demokracije.
Svoje mjesto među klapašima klape Niko našao je i jedan zadarski odvjetnik čije ime se uz Pekotu vezivalo uz znanu zadarsku grupu Forum, Rikardo Perković:
– Nije se rodila tu sad neka želja za ponovnim profesionalnim angažmanom. Profesionalno je u redu, ali druženje je još bolje. A klapa je uvijek klapa, bilo da je u restoranu, bilo da je na nogometnom terenu, tako da je i za kartama i za boćama – uvijek klapa. U današnje grubo vrijeme treba tražiti svaki trenutak da se od te stvarnosti maknemo i ovo je jedan način da nam bude još bolje. Sastali smo se jedno tri-četiri puta i po ovom što smo dosad odsvirali i pjevali, meni to sasvim pristojno zvuči, zaključio je Perković.
Duje Stanišić najmlađi član klape
Pozicija najmlađeg u klapi pripala je pak Duji Stanišiću, mladoj pjevačkoj zvijezdi koju je na hrvatsku scenu izbacio show “Hrvatska traži zvijezdu”.
– Ma ja se dobro uvijek snađem, pa kao i najmlađi. Ne šalju me po ništa, jer imaju konobara Bogu hvala!
U klapu je, kaže, došao po rodnoj liniji.
– Moja baba je Pavinka. Ona je od Erikovog ćaće sestra, tako da smo mi blizak rod. I svaki put kad je trebalo posuditi lovu, Erik je bio tu, govori Duje kroz smijeh. No, ubrzo je ipak pojasnio kako je s Erikom puno vremena provodio hvatajući rakove, pa su se tako imali prilike i zbližiti.
Svoj profesionalni pečat klapi dat će i Tomislav Košta, dugogodišnji zborski i klapski voditelj.
– S Erikom Pavinom se znam već dugo i njegova je želja bila da sakupi jednu ekipu koja će biti ne samo dobro društvo, nego će znati dobro i zapjevati. Eto, to se polako i realizira kroz ova naša druženja, probe, pa sad i kroz prvi javni nastup.
Košta se s klapskom pjesmom susreće već dugi niz godina, počevši od studija u Zagrebu prije desetak godina, pa do angažmana u klapama Kaleta, Arbanasi, Cantus, te Garofuli s kojima je i danas.
– Ja sam klapski čovjek, zaključuje sa smiješkom.
Ipak, s novom klapom Niko, iako ju prvenstveno veže prijateljstvo, neće biti previše zafrkancije.
– Mi smo jako ozbiljni. Možda to sad izgleda i opušteno uz čašu vina i malo spize, no inače smo gore u jednoj prostoriji i tu se ozbiljno vježba i priprema, što će se i moći čuti. To su sve iskusni pjevači, pa nema problema u slaganju pjesme. Bitno je da to bude kvalitetno.
Uz spomenute, u klapi Niko pjevaju još i Vjeko Nakir, Leon Bataljak, Tomislav Bubić, Erik Pavin, Krešimir Perović, Mladen Košta, Ante Gospić i Marko Vidučić. Brojka je pozamašna, a Erik Pavin ističe da će biti još i veća. S obzirom da su im već upućeni pozivi za gostovanja u Londonu i Parizu, bogat sastav će im itekako biti potreban.