Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šare i Bilaver skrojili pobjedu

29.08.2010. 22:00
Šare i Bilaver skrojili pobjedu


Zadrani su u 6. kolu Prve HNL na svojim Stanovima stigli do tri vrijedna boda protiv Zagreba i tako im nanijeli prvi ovosezonsli poraz. Za “pjesnike” su kobni bili bočni igrači Zadra Šare i Bilaver koji su dvaput natjerali gostujućeg vratara Višića da vadi loptu iz svoje mreže. Zagreb je preko Sukaja tek u završnici utakmice uspio smanjiti zostatak. Valja naglasiti da je Zadra u subotu u svojim redovima imao izrazito nadahnutog Antonija Mršića nakon čijih su asistencija i padali golovi. Većim dijelom susreta neupućenom gledatelju ne bi bilo jasno koja je to momčad na vrhu ljestvice, a kojoj prijeti opasnost se totalno približi samom dnu. Osim propusta kod primljenog zgoditka Zadrani su bili puno bolja momčad i sasvim zasluženo im pripadaju sve čestitke na ovoj pobjedi.
Pobjeda kolektiva
Što smo mogli vidjeti u ovoj utakmioci poglavito u redovim Zadra. I prije same utakmice bilo je jasno da Zebićeve trupe u susret ulaze poprilično oslabljene. Prije svega, na dispoziciji Zadrovom treneru nisu bili Terkeš, Ćurjurć i Skočibušić, te kartonirani Puljić, vrlo važni igrači u koncepciji igre prvoligaša sa Stanova. Zato je Zebić u zadnju liniju postavio, kao libera Jerbića, a s njegove lijeve odnosno desne strane Glumca i Cona. Zadnja linija Zadra djelovala je kao da u tom sastavu igra već cijelo jedno desetljeće i zato su i zaslužili visoke ocjene. Nadajmo se da će motivirajuće djelovati na njih. Na lijevom boku zaigrao je Perica Šare, a na desnom kapetan (traku je ponio zbog izostanka Terkeša) Josip Bilaver. Upravo ovaj dvojac je i bio egzekutor Zagrebova poraza. Međutim, bilo bi nepravedno samo njih dizati u nebesa jer su prigode došle kao plod igre i zadnje i vezne linije. Kod zgoditka Šare korner je izveo Mršić, a nakon gužve u šesnaestercu mlađahni Šare je mirno, kao da već ima mnoštvo utakmica u nogama matirao Višića. U drugoj situaciji polukontra je potekla od mladog Begonje, da bi je nastavio odlično raspoloženi Mršić i Bilaveru servirao loptu na dlanu za postizanje zgoditka. Kao zadnji vezni ordinirao je Pezo, a pripomagao mu je i Begonja za kojeg stidljivo, ali vrlo sigurno možemo kazati da se razvija u velikog igrača. Dug je i trnovit put pred njima, ali igrač s toliko vica i preglednosti u igri, ako bude slijedio svoj talent i radom ga nadograđivao, ne može pogriješiti. Velika karijera bi mogla biti pred njim. Kao što smo kazali Mršić je definitivno u subotu bio igrač utakmice, a što se tiče napdača Santinija i Gospića oni nisu poentirali, ali odradili su veliki dio posla u defenzivnim zadacima, kao što su uspjeli u napadačkom dijelu odvući pažnju gostujuće obrane kako bi njihovi suigrači poentirali. Zadar je prije svega kolektivnom igrom stigao do pobjede i taj recept se nikako ne smije negdje zagubiti. Pojedinci iskaču kao plod kolektiva, to je odavno izmišljeno.
Poluvrijeme iz snova
A sada malo o samim prigodama. Zadrani su od prve minute krenuli ofenzivno prema vratima gostiju. Prvi je zaprijetio Gospić u prvoj minuti susreta, pucao je s 20-ak metara neprecizno. Već u 4. minuti prvoligaš sa Stanova imao je prvu 100-postotnu priliku. Bilaver je odlično nabacio u šesnaesterac Zagreba, najbolje se snašao Santini koji iz voleja tuče pod gredu. Međutim, Zagrebov vratar vršcima prstiju odbija loptu u korner. S lijeve strane korner je izveo Mršić i pogodio Cona na 6-7 metara od mreže gostiju. Neometan, Zadrov stoper tuče pored lijeve vratnice. Igrala se 12. minuta kada je Pezo okušao svoj udarac s 20-ak metara, Višić je bio siguran. Samo minutu kasnije Zadrani su poveli zgoditkom Šare. Nakon toga igra se malo smirila i nije bilo izrazitih prigoda ni na jednoj ni na drugoj strani. U 25. minuti James je pokušao s 30 metara, njegov vrlo opasan udarac kroti odlični Ježina. U 29. minuti 100-postotnu priliku imali su “pjesnici”. S lijevog boka u šesnaesterac Zadra ubacio je Ivanković i na drugoj vratnici pronašao usamljenog Medića koji poprilično traljavo puca glavom u odličnoj situaciji za poravnanje rezultata. Kada to nisu uspjeli gosti, pošlo je za nogom Zadru. Igrala se 34. minuta kada su Zadrani povisili svoje vodstvo, nakon akcije Begonja – Mršić – Bilaver Zagreb je još jednom kapitulirao. Bilo je to sve što se moglo zapisati u prvom poluvremenu.
U nastavku se Zadar orijentirao na obranu svojih vrata postavili su čvrsti bedem i opasno prijetili iz kontri i polukontri. Ipak u 47. minuti prilika Zagreba, s desne strane odlično je centrirao Jurendić za Krstanovića koji iz tuče iz prve s 15-ak metara i pogađa vratnicu Ježininih vratiju. U brzoj kontri s druge strane Gospić se našao u odličnoj situaciji, ali u pokušaju asistencije prema Santiniju griješi. U 60. minuti Pezo je odlično nakon asistencije Begonje pucao s 20-ak metara, lopta odlazi malo pored desne vratnice gostujućeg gola. Igrala se 64. minuta kada je Mršić pokušao iskosa s ruba šesnaesterca, lopta odlazi nebu pod oblake. U 71. minuti domaća vrata pokušao je udarcem iz daljine ugroziti Sukaj, ali bez većeg učinka. U 81. minuti Zagreb je smanjio zaostatak upravo preko Sukaja. Zebić je prije tog zgoditka Mršića zamijenio Banovićem, a dojma smo da je malo zakasnio s izmjenom Gospić – Gregov koja je izvršena upravo nakon zgoditka Sukaja. Međutim, lako je biti general nakon bitke. Zadnjih deset minuta Zadar je uspio obraniti svoja vrata i trobod ostaje na Stanovima. Što znači da je ova bitka dobivena i zato treneru i igračima pripada sva slava.
 


ZADAR – ZAGREB 2:1


ZADAR – Stadion na Stanovima. Gledatelja: 700. Suci: Damir Batinić (Osijek), pomoćnici: Hrvoje Barišić i Vlatko Lončar (oba Osijek). Strijelci: 1:0 Šare (13.), 2:0 Bilaver (34.), 2:1 Sukaj (82.). Žuti kartoni: Con, Santini, Šare, Ježina (Zadar), Krstanović, Jurendić, Pavlović, Šovšić (Zagreb).
ZADAR: Ježina 6, Con 6,5, Glumac 6,5, Jerbić 6,5, Šare 7, Begonja 7 (od 90. Peraić), Pezo 6,5, Bilaver 7, Mršić 7 (od 76. Banović-), Santini 6,5, Gospić 6,5 (od 83. Gregov-). Trener: Dalibor Zebić.
ZAGREB: Višić 5,5, James 6, Pavlović 5,5, Tokić 5,5, Ivanković 5,5, Oršulić 5,5 (od 46. Parlov 5,5), Jugović 5,5, Jurendić 5,5, Šovšić 5,5 , Medić 5,5(od 64. Sukaj 6,5), Krstanović 6 (od 78. Đolan). Trener: Ivo Šušak.




 


Golovi


1:0 (13′) – Korner je s lijeve strane izveo Mršić, lopta je pala u buket igrača u šesnaestercu, netko ju je od Zadrana petom prebacio do neometanog Šare na drugu vratnicu koji u maniri rasnog strijelca pogađa pod gredu gostujućih vratiju.
2:0 (34′) – Agilni Begonja poveo je jednu brzu polukontru i na sredini terena uposlio Mršića koji u trku vara nekolicinu gostujućih igrača. Mršić se sjurio u šesnaesterac gostiju i odlično uposlio Bilavera koji iskosa s 10-ak metara tuče neobranjivo za gostujućeg vratara.
2:1 (81′) – S 25 metara neometan je opalio Sukaj i lopta koja i nije letjela prevelikom brzinom završila je u lijevim rašljama vratara Ježine


 


Ćurjuriću Hrvojev trofej


Prije početka utakmice Ivanu Ćurjuriću uručen je Trofej Zadarskog lista “Hrvoje Ćustić”. Ćurjuriću je tako pripao deveti Trofej koji Zadarski list dodjeljuje najbolje ocijenjenom igraču Zadra u pojedinoj natjecateljskoj sezoni. Ćurjurić je u sezoni 2009./10. imao prosječnu ocjenu 6.09. Iza Ćurjurića ostali su Ivan Santini (6.04), Antonio Ježina (6.00)… Od 2008. godine Trofej nosi ime Hrvoja Ćustića kako bismo i na taj način sačuvali spomen na mladog igrača koji je u 25. godini preselio u nebesku domovinu. Trofej je na sredini igrališta Ćurjuriću predao otac Svetko Ćustić, otac Hrvoja Ćustića, u nazočnosti urednika sportske redakcije Zadraskog lista Drage Bajkovića.
Osvajači Trofeja: 2001./02. Tomislav Rogić i Zoran Zekić, 2002./03. Jakov Surać, 2003./04. Tvrtko Kale, 2004./05. Tomislav Rogić, 2005./06. Želimir Terkeš, 2006./07. Jakov Surać, 2007./08. Hrvoje Ćustić, 2008./09. Andrija Vuković, 2009./10. Ivan Ćurjurić.