Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Dvije utrke za pet odličja

29.08.2011. 22:00
Dvije utrke za pet odličja


Na kružnoj stazi ukupne dužine 14 km dominacijom su se iskazali zadarski predstavnici u uzrastu do 13 godina, zauzevši sva tri mjesta na postolju


Mladi biciklisti  Zadra i Svetog Donata proteklog su vikenda nastupili  na dvije utrke kojima su još  jednom potvrdili odličnu  ovosezonsku formu, a domaća natjecanja okončali  zauzevši visoke plasmane u  kategorijama početnika A, B  i C.
Meterize
U subotu je u šibenskoj  četvrti Meterize vožena posljednja cestovna biciklistička utrka u kalendaru Kupa Hrvatske za kategorije  do 13, 14 i 15 godina, te za  kadete. U tri najmlađa  uzrasta pobjednike Kupa  smo ove godine saznali već  utrku prije kraja, pa se  glavna borba vodila za ostala mjesta u redoslijedu. Na  kružnoj stazi ukupne  dužine 14 km dominacijom  su se iskazali zadarski predstavnici u uzrastu do 13  godina, zauzevši sva tri  mjesta na postolju. Najuspješniji je bio Roko Zorović  iz Sv. Donata koji je do prve  pobjede u karijeri stigao  nakon uspješnog bijega u  četvrtom krugu, a ovaj mu  je rezultat donio treće mjesto u Kup redoslijedu. Nedugo za njim ciljem je  prošao i njegov klupski kolega Marijan Kević, osvojivši tako drugo mjesto u  Šibeniku i drugo u Kupu,  dok se za ugodno iznenađenje pobrinula vozačica  Zadra Maja Perinović.  Trećim vremenom je pokazala da se može ravnopravno nositi i s muškom  konkurencijom.
– Majin rezultat u kategoriji U-13 trebao bi ući u  anale hrvatskog biciklizma  jer se vjerojatno nikad nije  dogodilo da djevojčica osvoji medalju u konkurenciji  dječaka u svom uzrastu, i to  u najvišem rangu natjecanja  kao što je utrka za Kup  Hrvatske – naglasio je Neven Pavić, tajnik Zadra.
U završnom sprintu glavne grupe Ivan Knežević iz  Sv. Donata osvojio je šesto  mjesto te potvrdio isti plasman u Kupu, a za bodove se  pobrinulo i još troje njegovih suvozača: Antonio  Katuša kojem je ovo bila  prva utrka u karijeri, Joško  Bačić i Bruno Glavaš. Pobjeda u Kupu Hrvatske u  njihovoj je kategoriji već  otprije pripala Viktoru Potočkom (Stubaki), koji u  Šibeniku nije nastupio.
U kategoriji do 14 godina prvo mjesto u Kupu je također otišlo članu  Stubaka Damiru Čančaru,  dok je u najjačoj konkurenciji, početnika do 15 godina, utrku prije kraja trijumfirao Marin Jakovčev.  Uzdanica Zadra iskazala se  najboljim rezultatima  na  utrkama u Varaždinu, Stubičkim Toplicama, Vinkovcima i Dubravi. S obzirom  da je njegov plasman bio  neupitan priliku je u Šibeniku dobio Luka Filajdić,  drugi U-15 predstavnik Zadra, a iskoristio je zauzevši  peto mjesto te pritom ostvarivši svoj najbolji ovogodišnji rezultat. Kup je  okončao na sedmoj poziciji,  tri mjesta iza Roka Vukića  (Sv. Donat), u Šibeniku šestoplasiranog natjecatelja.  Šesti je bio i Donatov Ante  Tokić (U-14), koji je u Kupu  na kraju zauzeo osmo mjesto.
Kod kadeta Kup je osvojio Vinkovčanin Filip  Čengić, dok je Toni Celent iz  Zadra zapaženim petim vremenom u poretku hrvatskih  vozača demonstrirao zašto  slovi za najboljeg biciklista  1996. godišta. Ovogodišnji  je Kup zaključio osvajanjem  osme pozicije.
– Celent, Jakovčev, Filajdić te Dominik Petani koji  bi se trebao oporaviti od  ozljede i vratiti biciklističkim nastupima u 2012.,  dogodine će biti jedna od  najjačih kadetskih ekipa u  Hrvatskoj, te će se žetva  medalja za zadarski biciklizam sigurno nastaviti i u  toj kategoriji – uvjeren je  Pavić.
Skradin
Sutradan je na rasporedu  bila Velika nagrada grada  Skradina, natjecanje na kojem su se na teškoj, 25-kilometarskoj stazi istovremeno ogledali početnici A, B i  C. Ipak, zahtjevna dionica  nije spriječila predstavnike  Sv. Donata da ponove  odlične subotnje nastupe.  Marijan Kević i Roko Zorović ponovno su bili uvjerljivi te ostvarili drugo i  treće vrijeme, Ivan Knežević  je bio šesti, a Antonio Katuša, Joško Glavaš i Bruno  Glavaš osmi, deveti i desetoplasirani početnici C.
Roko Vukić i Ante Tokić u  svojim su uzrastima kroz  cilj prošli kao sedmi i osmi  vozači.
– Ako uzmemo u obzir da  se naši dečki biciklizmom  bave tek godinu dana,  možemo reći kako su ovo  sjajni rezultati i odlični temelji za daljnje uspjehe. U  posljednjih pet godina osvojili smo 17 medalja s  nacionalnih prvenstava, što  govori o konstanti u radu i  rezultatima – apostrofirao je  Ivan Krpina, tajnik Sv. Donata.