Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kriza koja traje godinama bila je glavnim razlogom mog ponovnog angažmana

29.08.2011. 22:00
Kriza koja traje godinama bila je glavnim  razlogom mog ponovnog angažmana


Budući da su se u Hrvatskoj dogodile dramatične stvari, to jest ušli smo u gospodarsku, političku, moralnu i sveopću krizu, a s obzirom na moj 43-godišnji politički život, u jednom mi se trenutku učinilo da nije vjerodostojno stajati po strani, šutjeti i ne sudjelovati u pronalaženju boljih rješenja nego što ih imamo sada – Dražen Budiša


Poznati hrvatski političar, hrvatski proljećar,  kandidat za predsjednika Republike Hrvatske na predsjedničkim izborima, nekadašnji predsjednik HSLS-a,  saborski zastupnik te nositelj izborne liste u 9. izbornoj  jedinici na predstojećim parlamentarnim izborima,  Dražen Budiša, jučer u prijepodnevnim satima posjetio  je područje grada Nina. Na  njegovoj prvoj stanici ispred  Ureda TZ-a Zaton dobrodošlicu su mu poželjeli predsjednik Gradske organizacije HSLS-a Nin Umbert Peša,  predsjednici općinskih  ogranka HSLS-a otoka Vira i  općine Privlaka, Mate Radović i Zoran Glavan, članovi Izvršnog Odbora  HLS-ovog ogranka Zadar  Zoran Božić i Željko Škara,  županijska povjerenica  HSLS-a Patricija Jureško te  voditelj izbornog stožera ove  stranke u 9. izbornoj jedinici  na predstojećim parlamentarnim izborima Joso Knez.  Budiša se zadržao u razgledavanju kulturno-povijesnih  znamenitosti Nina, a svoj je  posjet okončao na otoku Viru, gdje je sudjelovao u radu  svečane sjednice održane u  čast Dana općine Vir i blagdana. Iskoristili smo Budišinu nazočnost i postavili  mu nekoliko pitanja.
Kakav je vaš trenutačni  status u HSLS-u?
– Ne obnašam nikakvu  dužnost. Dodijeljena mi je  uloga savjetnika, a na zamolbu vodstva stranke na  čelu s predsjednikom Darinkom Kosorom službeno sam  imenovan kandidatom  HSLS-a za predstojeće parlamentarne izbore u 9. izbornoj jedinici, koja obuhvaća veliko područje od Brinja na sjeveru do Trilja na  jugu Hrvatske.
Što Vas je motiviralo na  ponovni povratak na hrvatsku političku scenu?
– Budući da su se u Hrvatskoj doista dogodile dramatične stvari, to jest ušli  smo u gospodarsku, političku, moralnu i sveopću krizu, a s obzirom na moj  43-godišnji politički život, u  jednom mi se trenutku učinilo da nije vjerodostojno stajati po strani, šutjeti i ne  sudjelovati u pronalaženju  boljih rješenja nego što ih  imamo sada. Kriza koja traje  godinama bila je glavnim razlogom mog ponovnog angažmana sa željom da pokušam uz pomoć svojih stranačkih kolega dati doprinos  u ovim teškim okolnostima u  izlasku iz tog sveopćeg “pakla” u kojem se nalazi trenutačno većina hrvatskih  građana.
Što mislite što će kazati  birači i hrvatski narod na  činjenicu da ste se povukli  kada je bilo teško, a da se  sada opet vraćate nudeći  određena rješenja?
– Nisam otišao kada je bilo  gusto. Podsjetit ću vas da  sam otišao kada se otići trebalo, nakon što sam na predsjedničkim izborima dobio  44 posto glasova hrvatskih  građana i nisam prošao prag  u 10. izbornoj jedinici. Povukao sam se i prepustio svoje mjesto drugima. Ja danas  ipak vjerujem da je u hrvatskom biračkom tijelu i u  našem narodu došlo do  određenog triježnjenja ili jednog drugog uvida i da će na  temelju onoga što se dogodilo u međuvremenu birači  ovaj put glasovati drukčije i  dati povjerenje ljudima koji  ga svojom iskrenošću i  poštenjem zavrjeđuju. Trebamo konačno shvatiti da je  politika borba za opće dobro,  a ne za vlastite interese. Tko  se hoće bogatiti široko mu je  poduzetničko polje. Tko bude izabran morao bi pristojno živjeti, jer politika nije  područje za bogaćenje, kako  se to u Hrvatskoj dogodilo s  ovim silnim aferama i stvaranjem paralelne vlasti u odnosu na postojeću. Duboko  vjerujem da će u tom smislu  doći do zaokreta i da će birači cijeniti više vrijednosti  koje su do sada u većini  slučajeva bile izigravane.


Hrvatska više ne može podnijeti ovoliku javnu potrošnju




“Kako vidite Hrvatsku nakon narednih parlamentarnih izbora?
– Nažalost moram reći da smo mi izašli iz koalicije s HDZ-om nezadovoljni nizom elemenata njihove politike i  našim statusom. S druge strane pak imamo oporbu koja po našem sudu ne nudi Hrvatskoj ništa bitno novoga i  koja je iz dana u dan sve manje vjerodostojna. Na taj način ja osobno nisam siguran da će doći do nekih značajnijih  promjena ako konačno veliki broj glasača pokupe ta dva bloka jer mi se čini u ovom trenutku da jedni i drugi  računajući na svoje biračko tijelo zapravo ne izlaze sa stavovima koji su nužni u ovim teškim okolnostima a pri  tom prevensteno mislim na gospodarski zaokret. Mi se zalažemo za interese radne i proizvodne Hrvatske, ne  budžetske. Mora doći do zaokreta jer Hrvatska više ne može podnijeti ovoliku javnu potrošnju. Mi konačno  moramo živjeti u skladu sa svojim mogućnostima. U zadnje vrijeme sve se učestalije čuju izjave da treba čuvati  stečena prava , recimo kad u isto vrijeme se u susjednoj Italiji državni praznici prebacuju u nedjelje, kad se kod  njih ukida 1.800 općina i kada recimo jedna Italija hoće uštedjeti 40 milijardi dolara u naredne dvije godine. Mi  kao da nismo svijesni situacije u kojoj jesmo i ako se i nadalje bude podilazilo biračima te jednoj, drugoj i trećoj  društvenoj grupi, odnosno socijalnom sloju onda će svaka buduća Vlada u tom slučaju imati vezane ruke. Štititi  interese određenih grupacija je u stvari nastavak po starome. Bez promjena koje će predložiti i provoditi HSLS-a  koje će uskoro izaći na svjetlo dana, nema nama a i našim budućim generacijama boljitka i izlaska iz ove duboke  krize, zaključio je na kraju Dražen Budiša.