Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ninjani pokazali kako je “čistoća pola plaže”

29.08.2011. 22:00
Ninjani pokazali kako je “čistoća pola plaže”


Upravo ta nagrada obvezala nas je da što češće provodimo ekoakcije, koje osim trenutačnog pozitivnog učinka na okoliš dugoročno djeluju u edukativnom smislu, jer u njima sudjeluju školarci i odrasli građani Nina. Naglasak stavljamo na ekologiju i održivi turizam, kaže direktorica Turističke zajednice grada Nina Marija Dejanović


Turistička sezona za  ovu godinu u Hrvatskoj je  prošla svoj vrhunac i uskoro  ćemo pričati o posezoni. U  Ninu se osjeća pad broja gostiju iza Vele Gospe, no dojmovi za ovogodišnju sezonu  potkrijepljeni brojkama ipak  su pozitivni. Od prvog do  sedmog mjeseca na području  grada Nina boravilo je 4%  turista više nego lani, a bilježe ukupno 6% više  noćenja. Na dan 26. kolovoza u privatnom smještaju  u Ninu prijavljeno je 1.814  turista, što je 11% više nego  lani.
Prije kalendarskog ljeta  sezona u Ninu počinje velikim vjerskim slavljem blagdana Gospe od Zečeva koji  se prema datumu Gospina  ukazanja slavi 5. svibnja od  1516. godine. Otočić Zečevo  i ove je godine bio pun hodočasnika.
Ono “pravo” kalendarsko  ljeto je u Ninu započelo veličanjem prirodnih sila,  trećim po redu Festivalom  sunca i svjetlosti 21. lipnja.  Festival se održava u romaničkoj crkvici sv. Križa koja  je postala simbol najstarijeg  hrvatskog kraljevskog grada.  U trenutku solsticija koji je  nastupio u 19.16 sati posjetitelji su u ovoj crkvi izgrađenoj u obliku grčkog  križa i prilagođenoj suncu  vidjeli svjetlosni efekt koji se  zbiva u suodnosu sunca i  crkve. Posjetitelji ovog jedinstvenog fenomena mogli  su ući u crkvu i vidjeti trenutak “igre sunca”.
Nin je za sezonu  2009./2010. dobio priznanje  “European destination of  Exellence” poznatije kao  EDEN ili “Europska destinacija izvrsnosti.
– Upravo ta nagrada obvezala nas je da što češće  provodimo ekoakcije, koje  osim trenutačnog pozitivnog  učinka na okoliš dugoročno  djeluju u edukativnom smislu, jer u njima sudjeluju školarci i odrasli građani Nina.  Naglasak stavljamo na ekologiju i održivi turizam, kaže  direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija  Dejanović.
U predsezoni su na ninskim plažama bile četiri akcije čišćenja, od kojih jedna  pod nazivom “Čistoća je pola  plaže”. U njima su sudjelovala djeca iz Osnovne škole Petra Zoranića, članice  Udruge žena, članovi Udruge iznajmljivača…
Ninska šokolijada  održana je deveti put ove  godine i 17. srpnja u grad je  privukla nekoliko tisuća ljudi. Ove godine prvi put šokolari su se natjecali u dvije  kategorije – u jednoj su se  natjecali šokolari iz Nina, a u  drugoj oni iz ostalih mjesta  koji su se prijavili na natjecanje. Ukupno 36 natjecatelja do sada je najveći broj  na Šokolijadi.
– Imali smo pozitivne reakcije turista nakon šokolijade.  Stalni gosti kažu da im je iz  godine u godinu manifestacija sve bolje, a to nam puno  znači, kaže Dejanović.
U Ninu je prije manje od  mjesec dana otvoren Muzej  soli i suvenirnica, sve, dakako, u sklopu Solane Nin  koja odnedavno ima novu  vlasničku strukturu. Kupila  ju je, naime, obitelj Oštrić s  Paga, a Muzej soli, kao i  metode berbe soli u ninskoj  laguni jedinstveni su u cijeloj Hrvatskoj.


Zastarjela web stranica, dobar facebook profil




U turističkom poslovanju Grada Nina zamjerka ide web stranici na kojoj  se osim datuma, sata i temperature zraka teško može pronaći ijedan  podatak koji bi bio koristan turistima ili putnicima namjernicima koji dolaze  u Nin. Stranica je stara, nije ažurirana i po otvaranju jednostavno ne nudi  mogućnost širenja pretrage stranice, već samo linkove na nacionalnu  turistički zajednicu, Turističko naselje Zaton…
– Istina je da nam je web stranica stara i slabo upotrebljiva. U zadnje  vrijeme baš radimo na tome da nova stranica uskoro ugleda svjetlo dana.  Ona je u izradi i nadamo se da će uskoro biti gotova. S druge strane,  imamo jednu od najposjećenijih stranica na facebooku, kaže Dejanović.
Facebook “profil” koji nosi ime “Tourist board Nin” ima nešto manje od  5.000 “prijatelja”, točnije njih 4.939.


Francuske studentice na praksi u Ninu


Dvije francuske studentice ovo su ljeto bile na praksi u Ninu. Došle su  na odmor u Omladinski hostel na Boriku i odlučile par dana provesti na  usavršavanju u Ninu.
– Želja im je bila da upoznaju ruralni turizam jer upravo to studiraju pa  smo ih vodili na obiteljska gospodarstva u Poljicima Brigu, Ninskim  Stanovima i Žeravi. Osim toga, posjetile su i farmu krava ‘Vigens’, kaže  Dejanović.
Osim dviju Francuskinja u TZ Nin na praksi bila je i jedna “domaća”  studentica marketinga i menadžmenta u Beču.
Uz studente, Nin su posjetili i brojni novinari. Mary Simpson snimila je  kadrove unutrašnjosti crkve sv. Križa za svoj film, a osmero novinara iz  Stuttgarta boravilo je na ninskom području gdje su snimali i pisali pred  održavanje sajma kampinga koji će se dogodine održati u njihovu  gradu.