Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kvaliteta je iznad pitanja spola

Autor: Marija Knežević

29.08.2012. 22:00
Kvaliteta je iznad pitanja spola

Foto: Adam VIDAS



Gdje su veliki novci tu su žene manje zastupljene, no na kraju ipak ostaje to da je najvažnije što bolje raditi svoj posao i u tom smislu biti kompetitivan, kazala je Lisinski
Ukupno dvanaest žena govorilo je na temu “StaTus žena u filmskoj  industriji”. Bilo je tu redateljica, glumica, producentica, jedna filmska kritičarka i  jedna fotografkinja. Pogađate, bila je to Zadranka  Mare Milin.
Prisjećala se svojih  početaka u bavljenju fotografijom i neobičnim, a ponekad i neugodnim iskustvima u poslu s – muškarcima.
Doris Pinčić, druga Zadranka na tribini, ima svoju  viziju problema, ali i rješenja  razlika u honorarima koje  dobivaju glumice i onima koje dobivaju glumci.
– Rekla sam producentima  kako nije u redu da su muški  honorari veći, a oni su mi  odgovorili da je na jednu  žensku ulogu dvadeset glumica, a na mušku njih samo  troje. U Zagrebu su na Akademiji jednake upisne kvote  za muške i ženske, no drugdje nisu, možda je u tome  tajna – da bude manje upisanih žena, odnosno jednako kao i muškaraca.
Vlatka Vorkapić, redateljica sinoć prikazanog filma  Sonja i bik, smatra da je tzv.  stakleni strop sve viši, prozirniji, no to ne znači da u  njega ponekad ne udarimo  glavom.
– Mislim da u filmu zapravo nema spomena o diskriminaciji kao takvoj. Mi  ovdje pričamo o problemu i  to je to, prisilna favoriziranja  i nasilne kvote uistinu ne bi  imale smisla.
Kritičarka Alemka Lisinski smatra da nema razloga  za uzbunu, ali čim se o “ovim  stvarima” malo manje govori, one se naglo pogoršaju.
– Gdje su veliki novci tu su  žene manje zastupljene, no  na kraju ipak ostaje to da je  najvažnije što bolje raditi  svoj posao i u tom smislu biti  kompetitivan, zaključila je  Lisinski.
Helena Bulaja, multimedijalna producentica i majka  četvero djece, kaže kako nema konkurenciju u muškom  svijetu jer niti jedan muškarac ne bi mogao raditi ono  što i kako ona radi, te da je  svoj posao izbrala kako bi  mogla biti doma sa svojom  djecom.
“Sonja” iz filma Sonja i bik,  mlada hrvatska glumica Judita Franković, smatra kako  je sve, dakako, relativno.
– Kvaliteta je iznad rodovnog pitanja, sve nas čini  onim što jesmo.
Cijelu diskusiju zaključila  je mlada fimašica Hana Jušić  koja je nakon što se počela  baviti snimanjem kratkih filmova ubrzo shvatila zašto ju  stalno pozivaju na tribine.  Zato jer je – žena. I to joj je  dosadilo.
– Želim samo snimati filmove i zaboraviti da sam  žena. U profesionalnom  smislu.